Dalić “U svom filmu”: Bilo bi vrijeme da pobijedimo Španjolce… Nadam se da će sve biti dobro i da će se ostvariti ono što svi skupa želimo

Dalić “U svom filmu”: Bilo bi vrijeme da pobijedimo Španjolce… Nadam se da će sve biti dobro i da će se ostvariti ono što svi skupa želimo

Uoči Europskog prvenstva u nogometu gost večerašnje emisije “U svom filmu” bio je izbornik hrvatske nogometne reprezentacije – Zlatko Dalić koji je ekskluzivno razgovarao s Tončicom Čeljuskom i otkrio svoje planove, strategije i očekivanja na Europskom prvenstvu.

Već tradicionalno, prije odlaska na prvenstva, Dalić gostuje “U svom filmu”, a tako je bilo i ovoga puta. Izbornik naše nogometne reprezentacije kaže kako je za njega gostovanje na HTV-u “lijepa tradicija” i zahvalio HTV-u na gostoprimstvu.

– To znači da smo dobri, i ova emisija, i hrvatska reprezentacija. Znači da trajemo, poručio je.

Kada je te 2017. godine stigao kao zamjena na čelo reprezentacije, nije ni slutio da će postići ovakav uspjeh.

– Ja sam imao svoje snove, svoje ambicije, koje sam sanjao, želio i htio, ali zaista nisam mislio da ću ovoliko trajati kao izbornik, a niti da ću postići ovakve medalje i uspjehe. To je za mene jedan veliki san koji mi se ostvario, priznao je Dalić.

Nadolazeće Europsko prvenstvo, kaže, iščekivali su s velikim nestrpljenjem.

‘Očekivanja su velika, ali idemo korak po korak’

– Cijela nacija, cijeli narod, ali i svi mi. Očekivanja su velika, svi čekamo da krene, i ja jedva čekam da krene. Hrvatska je spremna, s našim navijačima ćemo se radovati i veseliti, ali, kao i uvijek, ići ćemo korak po korak i pokušat ćemo postići najbolji mogući rezultat, rekao je izbornik.

Naglašava kako je velika stvar što se Hrvatska plasira na tako veliko prvenstvo, a osvajanjem odličja na prošlim prvenstvima, očekivanja su još i veća. Stoga poručuje: “Treba ići korak po korak”.

Komentirajući našu skupinu, rekao je kako smo dobili najtežu moguću, ali misli da mogu napraviti ono što žele, a to je proći u drugi krug.

Dobili smo najtežu skupinu

– Prva je utakmica protiv Španjolaca. Mislim da će to biti jedna sjajna utakmica u Berlinu pred 80.000 navijača, takvo nešto se još nije vidjelo, toliko naših navijača, rekao je.

Budući da se prvenstvo održava u Njemačkoj, Dalić očekuje sjajnu atmosferu.

– U Berlinu očekujem i navijače koji su bez karata da dođu u grad i osjete atmosferu prije utakmice. To je nešto prelijepo. I da imamo ne znam koliko karata, bilo bi premalo, poručio je izbornik.

Na prošlom Euru nismo otišli dalje od osmine finala, a upravo nam je Španjolska presudila.

‘Bilo bi vrijeme da pobijedimo Španjolce’

– Bilo bi vrijeme da pobijedimo Španjolce. Očekujem da možemo i trebamo utakmicu okrenuti u svoju korist, rekao je.

Igrači izrazito poštuju Dalića, koji je pokazao kako se mirom i odlučnošću može postići jako puno. Njegova uloga je ključna, ne samo kao trenera, već i kao vođe koji povezuje i motivira.

Domagoj Vida istaknuo je kako su puno puta imali zaostatak u rezultatu, ali izbornik je ostao miran te da su upravo zbog njegovih savjeta na kraju uspjeli sve preokrenuti u svoju korist, rekao je Vida.

Andrej Kramarić za izbornika također ima samo riječi hvale, naglašavajući kako je Dalić osoba koja je uvijek imala povjerenja u svoje igrače, te da ih je gurao od prvog do zadnjeg trenutka.

Dalić je mirnoću prenio na svoje igrače

– On je čovjek jedne velike mirnoće što je prenio i na nas, kazao je Kramarić.

Gvardiol ističe kako se s mladim igračima puno radi, posvećuje im se puno pažnje te da je izbornik ipak najvažniji, jer im je on najveća potpora.

Što se tiče igrača, Dalić kaže kako između njih vlada dobra atmosfera.

– Naši igrači daju svoj maksimum kada dođu u reprezentaciju. Imali su dobre sezone, bilo je malih pehova s ozljedama, ali to je uvijek tako u nogometu, poručio je.

Što se tiče Luke Modrića, izbornik kaže kako želi igrati svaku utakmicu i punu minutažu, što je za igrača takvog kapaciteta sasvim normalno.

– S obzirom na to kako on živi, koliko on trenira, da netko u 38. godini ovako igra, ovako se ponaša, da ovoliko traje, to je nešto fascinantno. Luku ne treba dozirati, njemu treba dati da igra što više, onda je sve bolji, istaknuo je i dodao kako je on pravi primjer svim igračima.

Za Joška Gvardiola kaže da svakom utakmicom sazrijeva, sve je bolji i bolji, te da je pred njim sjajna karijera i budućnost.

– Budući da on igra u Njemačkoj, ja ga očekujem u najboljem svjetlu, mislim da je on jedna naša karika koja će dati jako puno, ističe.

‘Hrvatska je već napravila svjetsko čudo’

Referirajući se na prošle uspjehe, naglasio je kako je Hrvatska već do sada napravila svjetsko čudo.

– Mi sami nismo svjesni što je Hrvatska napravila u zadnjih nekoliko godina, kazao je.

Kao ključne točke u “turnirskom načinu igre” ističe da ispred svega treba biti strpljiv.

– Treba čekati svoju šansu, ne treba juriti, treba čekati svoju prigodu. U takvim prigodama presuđuje jedan gol, i onda kada se on postigne, treba sačuvati mir, koncentraciju, samopouzdanje.

– Samo strpljivo, a kvalitetu imamo, naglašava.

Sve što su do sada napravili, napravili su kao grupa i tim, kaže Dalić, te dodaje da su uvijek “svi bili kao jedno”, i da nikada ne naglašava pojedince.

Nikada ne naglašava pojedince

– Hrvatska uvijek kao grupa napravi rezultat. Nisam pobornik naglašavanja pojedinaca, poručuje.

Izgradio je emocionalno povezani i mentalno jak tim koji uvijek, kad je najteže, daje sve od sebe.

Dalić smatra da je osjećaj, kad igrač igra za reprezentaciju, poseban.

– To nema cijenu, to se ne plaća, igraš za svoju državu, svoj narod, slušaš svoju himnu i nema većega motiva, priznaje i dodaje kako su složili reprezentaciju punu vjere i motivacije.

‘Mi zaista funkcioniramo kao jedna obitelj’

– Ova grupa radi, slijedi što od njih tražimo i rezultat je taj koji daje snagu. Mi zaista funkcioniramo kao jedna obitelj. U njoj se poštujemo. Ja sam uvijek jednak prema svima, ali kad treba donositi odluke i preuzeti odgovornost, onda sam ja prvi, rekao je Dalić te posebni ističe kako nikada ne bježi od odgovornosti.

Referirao se i na neke teške odluke koje je morao donositi.

– Meni je žao što su neke odluke donesene, ali ja sam ih morao donijeti, na kraju su se one pokazale ispravne i točne. Odluka mora biti na vrijeme, rekao je i dodao da on kao izbornik i lider grupe odluke donosi sa stožerom, ali prije toga napravi analizu. Kad donese odluku, iza nje stoji, čvrsto i vjeruje u nju te da poslije toga nema povratka.

Što se tiče Marka Livaje, rekao je kako je Marko “sam donio odluku i da on tu odluku poštuje”.

No, to nije poremetilo duh momčadi.

– Hrvatska reprezentacija ni o kome ne ovisi, može se i bez mene i bez svakoga drugoga. Bitno je da mi znamo što nam je cilj i da tražimo rezultat, poručuje.

Euforija na SP-u u Rusiji

Kaže kako je otpočetka vjerovao u reprezentaciju, njezin uspjeh i u sebe jer je znao da je vođenje reprezentacije šansa koju je čekao cijeli život.

– Kad sam dobio tu šansu, ja sam čvrsto vjerovao u nju i nijednog trenutka nisam sumnjao, uvijek sam bio optimist. Mislim da je ta 2018. godina povijest, nešto što se dogodilo spontano. To su bili trenuci kad se ponovno vratio identitet hrvatskog naroda. Ponovno smo svi bili u dresovima, zastavama i to je bio jedan ključni moment, Hrvatska se od 2018. godine vratila na velika vrata, ističe Dalić.

Nikada nije pogledao utakmicu protiv Francuske

Priznaje da nikada nije pogledao utakmicu finala protiv Francuske te 2018. godine.

– Nisam je pogledao iz više razloga. Mislim da je Hrvatska odigrala najbolju utakmicu na svjetskom prvenstvu baš protiv Francuske, po meni dvije krive odluke sudaca koje su nas dovele u negativu iz koje se više nismo mogli vratiti, kazao je.

– U početku nismo mogli ni sanjati da će Hrvatska doći do finala, ali kad smo krenuli s pobjedama, išli smo utakmicu po utakmicu i ostvarili povijesni rezultat. Nitko to nije očekivao, da jedna mala Hrvatska pored ovakvih sila dođe do finala, prisjeća se.

Što se tiče dočeka u Zagrebu, rekao je kako će ga pamtiti cijeli život.

O dočeku u Zagrebu

– To je bila Hrvatska onakva kakvu ja želim, puna zajedništva, ponosa i sreće, istaknuo je.

Što se tiče negativnih komentara, u početku su ga oni smetali, ali kasnije je na njih “oguglao”.

O negativnim komentarima

– Uvijek će biti takvih ljudi, uvijek će biti upitnika, da ne znam što napravimo, uvijek će biti takvih koji će to pokušati obezvrijediti. Mene je u početku to smetalo, ali kasnije više ne. Kad sam vidio tko to komentira, tko se uključuje, tko piše, onda sam shvatio da je glupo što se ja bavim s time, jer mislim da bih ja nekoga komentirao, nečiji radi i uspjeh – moram poći prvo od sebe. Što sam u životu napravio, da bih mogao govoriti o drugome, istaknuo je.

– No, to je mala manjina, a ogroman dio hrvatskog naroda poštuje to što smo mi napravili. Oni stoje iza nas, oni su naša snaga i energija. I da hrvatska reprezentacija više nikada ne pobijedi, ona ne smije dobivati kritike ni od koga, jer ovo što je ona napravila u šest godina to je čudo. Toliko sreće i ponosa je hrvatskom narodu donijela da nitko nema pravo nijednu ružnu riječ reći protiv hrvatske reprezentacije, protiv hrvatskih igrača i protiv svih nas, odlučno je kazao izbornik.

Hrvatski nogomet je najveći brend naše države

Rekao je kako je hrvatski nogomet i sport najveći brend naše države.

– Cijeli svijet je upoznao Hrvatsku baš na taj način na koji smo se borili za svoju državu. Dokazano je da mali mogu napraviti veliki uspjeh i to je sjajna poruka mladim ljudima. Da vjeruju u sebe, budu uporni i da će se njihov rad naplatiti kad-tad, rekao je Dalić.

Teška godina iza izbornika

Prošla godina bila je teška za izbornika. Otišli su bliski ljudi iz njegovog života, njegovi roditelji, a napustio nas je i “nogometni otac”, Ćiro Blažević.

– Težak period je iza mene. Ja sam u godinu dana ostao bez oca i majke, nakon toga je umro i moj mentor, nogometni otac Ćiro Blažević. Moji roditelji su otišli u roku od godinu dana i to je bio jedan težak period kada sam se ja sa svojom sestrom i bratom trudio da svojim roditeljima olakšam te njihove zadnje godine. Ali, na kraju mogu reći da sam ponosan što smo mi kao obitelj napravili, moji roditelji doživjeli su moje najveće uspjehe, oni su u tome uživali, rekao je Dalić te poslao poruku svim mladim ljudima: “Svi koji imate prigodu, nemojte zaboraviti svoje roditelje. Vodite brigu o njima, posjetite ih, javite im se, jer na kraju kad oni odu svima će biti žao da smo premalo dali pažnje i vremena svojim roditeljima. Ja sam to osjetio, bio sam puno na putu, ali zadnjih godinu dana sam se stvarno potrudio da budem s njima, rekao je.

Kaže kako je Ćiro Blažević jedan, jedini i neponovljivi te da se na ovim prostorima dugo vremena neće roditi čovjek s takvim šarmom i stilom, a svoju medalju u Kataru je posvetio upravo njemu.

Ima restoran u Varaždinu

Inače, izbornik Dalić u Varaždinu je 2023. godine otvorio restoran simboličnog naziva “The Family”, gdje je HTV snimao razgovor s izbornikom.

– Ova moja priča u Varaždinu nije moj “core business”. Ja sam htio nešto da ostane, da ovo bude neko moje životno djelo. Kod nas je memorija jako kratka i htio sam na jednome mjestu izložiti sve što je naša priča, “The Family”. Ovdje imate 55 dresova hrvatske reprezentacije kroz povijest. Imate medalje, dresove hrvatskih protivnika slike, povijest. I onaj tko dođe ovdje uživa u svemu tome, i to je ono što sam ja htio napraviti, da se to ne zaboravi. Veseli me činjenica da ovdje dolaze ljudi iz cijelog svijeta. Ugostiteljstvo nije moja priča, ali je priča koja me veseli jer se ovdje ljudi vesele, kazao je.

U restoranu je zaposleno tridesetak domaćih ljudi, a izbornik kaže kako mu to puno znači, jer je tim obiteljima osigurao egzistenciju.

– Kad smo krenuli s poslom bilo je 15 ljudi, ali sada smo došli da ima više od 30 ljudi koji tu rade. Čovjek se osjeća jako ugodno kad nekome može nešto lijepo priuštiti, a tu je sjajna atmosfera i to me veseli, poručio je izbornik Dalić.

‘Imamo pravo sanjati’

Kao svoje završne riječi istaknuo je: Imamo pravo sanjati, imamo pravo imati svoje snove, moramo ih imati. Ako nemamo snove, neće se ni ostvariti. Nadam se da će sve biti dobro i da će se ostvariti ono što svi skupa želimo, ali prije svega želim da budemo dostojni prezenteri hrvatskog naroda, a da naši navijači budu na nivou. Mi ćemo napraviti sve što možemo s naše strane, a onda će to sve biti u Božjim rukama, zaključio je izbornik, piše HRT.