Psihologinja: Jednostavna navika roditelja može utjecati na samopoštovanje djece

Psihologinja: Jednostavna navika roditelja može utjecati na samopoštovanje djece

VEĆINA roditelja želi odgojiti sretnu i samopouzdanu djecu. No, ponekad nenamjerno negativno utječu na razvoj njihova samopouzdanja, ali i samopoštovanja. Osim toga, s obzirom na mnoštvo dostupnih savjeta, roditelji se mogu izgubiti u tome što raditi ili ne raditi. Srećom, dječja psihologinja i edukatorica za odgoj, Jaimie Bloch, podijelila je jednostavnu naviku koju roditelji mogu prakticirati kako bi pomogli djeci razviti samopoštovanje.

“Za ovo vam je potrebno 10-20 minuta dnevno. Dakle, pronađite svoju djecu dok se bave nečim što ih zanima. Uspostavite kontakt očima i recite: ‘Wow, to izgleda tako zanimljivo. Možeš li mi reći više o tome čime se trenutno baviš?'”, navodi psihologinja u nedavnoj objavi na Instagramu.

Zatim savjetuje roditeljima da pažljivo slušaju što im djeca govore. Objašnjava: “Nakon što su vam pokazala ili rekla što rade, recite: ‘Tako mi je drago što si mi pokazao/pokazala i rekao/rekla čime se baviš.'”

Također, poručuje roditeljima da koriste suptilan govor tijela, poput laganog dodira po ramenu ili zagrljaja, te da im kažu koliko ih vole. 

“Pomaganje djeci da se osjećaju voljeno pomoći će u rastu njihovog samopoštovanja te će ojačati naše veze s njima kroz zajedničko vrijeme. Imajte na umu da to ne mora biti ništa komplicirano. Pronađite nekoliko minuta u danu i pokažite zanimanje za njihove hobije”, kaže Bloch. Tvrdi da roditelji moraju omogućiti djeci da se osjećaju cijenjenima kako bi vidjela vlastitu vrijednost.

“Pokazivanje istinskog interesa i odvajanje vremena za djecu vještina je broj jedan koju možemo koristiti kao roditelji za rast njihovog samopoštovanja”, zaključila je psihologinja., piše Index.hr