Kad igraju emocija i srce – Hrvatska je najjača! Englezi? To što se piše je obična glupost

Kad igraju emocija i srce – Hrvatska je najjača! Englezi? To što se piše je obična glupost

Naravno, izbornik je u pravu kad smiruje strasti i euforiju, no ova reprezentacija sigurno nam može donijeti najveće moguće veselje u Njemačkoj

Utakmica protiv Portugala samo je dokazala ono što već godinama znamo, a to je da ne postoji momčad koju Hrvatska ne može pobijediti. Izabranici Zlatka Dalića uoči odlaska na Euro skinuli su još jedan skalp velikana te prvi put u povijesti pobijedili Portugal, no ono što je važnije, igrom su pokazali da na Euru od njih možemo očekivati medalju. Naravno, izbornik je u pravu kad smiruje strasti i euforiju, no ova reprezentacija sigurno nam može donijeti najveće moguće veselje u Njemačkoj. Iako, mnogi nas otpisuju iz kruga reprezentacija za najveće stvari, a pokazuju to i kladionice koje su nas svrstale na tek 10. mjesto favorita za naslov. Koeficijent na naše je čak 40, dok je najveći favorit Eura Engleska, na koju je koeficijent svega četiri. Ispada da su šanse Engleza deset puta veće nego naše, no to je – najobičnija glupost! Može Engleska biti pet puta vrednija po Transfermarktu, ali na travnjaku ne igraju brojke, već srce, emocija i iskustvo, a tu je Hrvatska neusporedivo, baš neusporedivo jača od Engleza.

Ima jedan fascinantan podatak koji najviše govori o iskustvu osvajanja trofeja, a to je da Luka Modrić sam ima više osvojenih Liga prvaka (6), nego svih 26 Southgateovih igrača zajedno – pet! Po jednom su, naime, Ligu prvaka osvajali StonesWalkerFodenBellingham AlexanderArnold. Da, Engleska po transfermarktu vrijedi 1,52 milijarde eura, a Hrvatska “svega” 327 milijuna eura. No, to su samo prenapuhane brojke u korist Engleza, jer primjerice, najbolji engleski klasični veznjak, Declan Rice, vrijedi 120 milijuna eura, a Hrvatska ima barem trojicu boljih klasičnih veznjaka od njega – ModrićaKovačića Brozovića! Pa tom Riceu je u dosadašnjoj karijeri najveći trofej osvajanje Konferencijske lige s West Hamom. No, on barem ima trofej, za razliku od prve špice Gordog Albiona Harryja Kanea, koji s 30 godina još čeka na prvu “kantu” u karijeri.

Nadalje, niti jedan engleski branič trenutačno ne može stati u istu rečenicu s Joškom Gvardiolom. Uostalom, zato su za njega i izdvojili 90 milijuna eura kako bi ga gledali u svojoj Premijer ligi. Također, Hrvatska ima neusporedivo jačeg izbornika od Engleske. Zlatko Dalić ima tri medalje s velikih natjecanja (srebro i broncu sa SP-a 2018. i 2022. godine, te srebro u Ligi nacija 2023. godine), dok je Gareth Southgate u osam godina na klupi najskuplje europske momčadi osvojio srebro na Euru 2020. godine, te broncu u Ligi nacija 2019. godine.

No, to podcjenjivanje ustvari je idealno za nas. Hrvatska će u miru startati na Euru, tek kao treći favorit svoje skupine (iza Španjolske i Italije), no na terenu ćemo onda gledati ono što znamo da Hrvatska jest – moćna i iskusna reprezentacija koja s najvećom mogućom emocijom brani boje svoje zemlje. A kao takvi, bit ćemo najopasniji. I to još u atmosferi u kojoj će nam Njemačka biti kao da igramo kod kuće., piše večernji