Emmanuel Macron nakon poraza raspisao izvanredne izbore

Emmanuel Macron nakon poraza raspisao izvanredne izbore

Francuski predsjednik Emmanuel Macron raspustio je Assemblée Nationale i raspisao prijevremene izbore nakon što je njegova koalicija završila druga, daleko iza krajnje desnice, na europskim izborima

Krajnje desna stranka Rassemblement National dobila je daleko najviše glasova (31,5 posto), a Macronova je s 15,2 posto bila druga, dok su treći bili socijalisti i njihov glavni kandidat Raphaël Glucksmann (14 posto).

Inače, RN Marine Le Pen sada je najbolje rangirana stranka na tri uzastopna europska izbora. Ove je godine, međutim, znatno poboljšala rezultat u odnosu na 2019., kada je vodeći kandidat Jordan Bardella dobio 23,34 posto.

U govoru nakon što su objavljene prve procjene, 28-godišnji Bardella je “svečano zatražio” od Macrona da raspusti Assemblée Nationale i raspiše prijevremene izbore.

“Vjetar nade digao se u Francuskoj, tek počinje”, rekao je Bardella pa dodao:

“Ova jasna poruka poslana je Emmanuelu Macronu i europskim čelnicima.”

Za predsjednika Macrona rezultat njegove koalicije dolazi kao razočaranje, ali ne i iznenađenje, nakon trome kampanje za njegovu vodeću kandidatkinju Valérie Hayer, nepoznato lice mnogim glasačima.

Odaziv je bio 52,5 posto, oko dva posto više nego prije pet godina.

U svih 27 država članica EU-a, građani su četiri dana glasali za izbor 720 članova Europskog parlamenta, koji će ih tamo zastupati kroz narednih pet godina., prenosi N1