S usklađivanjem mirovina nekima stiže i porez

S usklađivanjem mirovina nekima stiže i porez

Kako mirovine svakim usklađivanjem rastu, tako je i sve više onih koji će morati početi plaćati porez. Osobni odbitak je 560 eura pa na sve što prelazi taj iznos, morate platiti porez.

Karolina iz Varaždina tek je dobila rješenje o mirovini. Mirovina joj iznosi 550 eura pa nas je pitala hoće li morati plaćati porez na dohodak. Zasad neće, ali to će trajati vrlo kratko, jer će joj mirovina nakon srpanjskog usklađivanja sasvim sigurno prijeći osobni odbitak od 560 eura. Da bi stvar bila gora, u toj situaciji naći će se sve više umirovljenika, jer je osobni odbitak mali, a mirovine su sve veće, piše Mirovina.hr.

Prosječni umirovljenik mora plaćati porez

Prosječna mirovina svih oko 1,2 milijuna korisnika, isplaćena u svibnju, iznosila je 513 eura. Bez isplata prema međunarodnim ugovorima, prosjek se penje na 579 eura. Dakle, prosječan umirovljenik koji živi od svoje mirovine u Hrvatskoj, mora platiti porez.

Koliki ćete porez platiti, u slučaju da mirovina prelazi 560 eura, ovisi o dvije stvari. To su visina primanja i stopa poreza na dohodak u vašem gradu. Pritom se gleda niža stopa koju je odredila jedinica lokalne samouprave i dijeli se na pola, jer umirovljenici plaćaju porez umanjen za 50 posto.
Porez plaćate na iznos koji prelazi 560 eura

Posljednjim usklađivanjem mirovine su rasle 4,19 posto, a očekuje se da bi u srpnju mogle rasti više. Uzmemo li okvirno da će mirovine rasti oko šest posto, to bi u slučaju Karoline značilo mirovinu od 583 eura. Dakle, u tom slučaju porezni limit prelazi za 23 eura.

Taj se iznos ujedno gleda kao osnovica na koju plaća porez. Niža stopa poreza na dohodak u Varaždinu je 22 posto. Polovina, koliko se plaća na mirovine, iznosi 11 posto pa pomnoženo s osnovicom daje 2,53 eura mjesečno. Godišnje, riječ je o oko 30 eura poreza na dohodak.