Zbog utrke nemaju cijeli dan za glasanje, DIP ponudio rješenje, no oni nisu zadovoljni: ‘Što je s onima koji putuju?’

Zbog utrke nemaju cijeli dan za glasanje, DIP ponudio rješenje, no oni nisu zadovoljni: ‘Što je s onima koji putuju?’

Iako na raspolaganju i dalje nemaju punih 12 sati koje im propisuje zakon, birači sa samoborskog područja sada će umjesto 4 i pol imati 6 sati da posjete birališta

Večernji list jučer je pisao o problemu koji je pogodio neke stanovnike Zagrebačke županije. Naime, u okolici Samobora u nedjelju se vozi 4. INA Delta Rally utrka, zbog koje dio birača neće moći pristupiti izbornim mjestima veći dio dana. Ova situacija iznenadila je brojne mještane koji nisu ni znali da će se utrka održati, kao i reakcija organizatora utrke i mjesnog odbora koji su poručili da će se građani već nekako snaći., javlja večernji

“Ja tu ne vidim problem. Dođeš ujutro, glasaš, dođeš poslijepodne, glasaš. Neće im biti uskraćeno glasanje, samo u jednom dijelu neće moći pristupiti biračkom mjestu. Nije da smo mi veliko glasačko mjesto pa da će biti gužve”, komentirao je predsjednik Vijeća mjesnog odbora Konšćice Luka Razum. “Utrka će trajati oko 2,5 sata u dva navrata, a između će biti pauze od sat i pol do dva. Zar mislite da se ljudi koji žele glasati neće snaći? Što vi predlažete, da otkažemo Rally u nedjelju?” upitao nas je jedan od organizatora utrke Mato Šebalj.

Državno izborno povjerenstvo ipak je reagiralo na naš upit te su danas objavili odluku o produljenju glasovanja na izborima članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske u nedjelju 9. lipnja 2024. godine. Tako će stanovnici žumberačkih sela imati vremena dati svoj glas do 20:30 sati.

Radi se o biračkim mjestima Breganica i Višnjevec Podvrški (biračka mjesta 5 i 6), Cerje Samoborsko (broj 11), Jarušje (broj 23), Konšćica (broj 27), Mali i Veliki Lipovec (broj 33 i 34), Manja Vas, Kotari, Bukovje Podvrško, Prekrižje Plešivičko (broj 35) i Sveti Martin pod Okićem (broj 65). Ta biračka mjesta bit će otvorena od 7 do 20:30 sati jer će stanovnicima određeno vrijeme biti onemogućen pristup lokacijama tih birališta.

“Ne razumijem kako je moglo doći do toga i kako je ta odluka odobrena ako se zna da se taj dan održavaju izbori. Ako su to znali, trebali su Rally održati na neki drugi dan” rekla nam je jučer čitateljica koja je registrirana za glasovanje na jednoj od navedenih lokacija. Iako na raspolaganju i dalje nemaju punih 12 sati koje im propisuje zakon, birači sa samoborskog područja sada će umjesto 4 i pol imati 6 sati da posjete birališta.

Ponovno smo kontaktirali mještane čiji put do biračkih mjesta presijeca utrka INA Delta Rally kako bismo ih pitali što misle o odluci DIP-a. “Lijepo je da su nekako reagirali, da nisu samo odmahnuli rukom jer se radi o malim mjestima. Šest sati je bolje od četiri iako i dalje smatram da nije smjelo biti dopušteno utrku organizirati na taj dan. Nadam se da će istražiti kako je do ovog problema uopće došlo”, kazala nam je čitateljica.

“U zamjenu za osam sati zatvorene ceste dali su nam večernjih sat i pol. Što je s ljudima koji u nedjelju putuju, kao moj tata? Ili su prijepodne slobodni, a onda rade? Izbor ne smije biti dostupan većini nego svima. Zašto onda ne zabrane glasanje svima od 8 do 16 sati? Baš me zanima kakva bi se dreka digla”, zapitala se druga čitateljica s kojom smo razgovarali i jučer.

Još jedna čitateljica s kojom smo pričali jučer ponovno nam se javila da prokomentira odluku DIP-a. “Smatram da ovo i dalje nije u redu prema onima koji žive daleko od biračkog mjesta. Mislim da je povjerenstvo trebalo omogućiti neku alternativu, glasanje od doma ili da u subotu nekoga pošalju do tih ljudi. Osobno me najviše smetalo što nismo dobili nikakvu obavijest. Da je netko rekao – samo da znate, nećete moći glasovati tad i tad, ali toga nigdje nije bilo”, zaključila je.