Što će se dogoditi ako se ustavni suci ne izaberu u roku? “Potpuni raspad sustava”

Što će se dogoditi ako se ustavni suci ne izaberu u roku? “Potpuni raspad sustava”

Danas prestaje mandat za desetero ustavnih sudaca no oni ostaju na dužnosti još najdulje šest mjeseci, odnosno do izbora novih, što će po očekivanju predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića Sabor obaviti u ustavnom roku.

O isteku mandata većine ustavnih sudaca Miroslav Šeparović je predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića obavijestio još krajem prošle godine. No, ubrzo je postalo jasno da će imena novih sudaca morati usuglasiti novi saziv parlamenta.  Ustav propisuje da ukupno 13 ustavnih sudaca Sabor imenuje dvotrećinskom većinom, odnosno dogovorom vladajućih i oporbe, na način i u postupku propisanim ustavnim zakonom.

Šeparović je istaknuo da je mandat istekao svima osim njemu, sucu Mati Arloviću i sucu Gordanu Selancu: “Obavijestio sam predsjednika Sabora šest mjeseci prije i oni ostaju na svojim dužnostima do izbora novih sudaca, a najdulje šest mjeseci, sada počinje teći taj rok”, objasnio je.

Kada će Sabor izabrati nove suce?

“Nadam se da će Hrvatski sabor izabrati deset novih sudaca”, dodao je.

Hrvatski sabor odlazi na godišnji odmor 15. srpnja, a Šeparović je rekao da neće biti prekasno ni ako se novi ustavni suci izaberu i na jesen: “Najvažnije je da se suci izaberu prije krajnjeg roka, a bilo di dobro da se barem raspiše javni poziv, da se kandidati jave pa da se izbor izvrši na jesen, ako to nije moguće do ljeta”, kazao je.

Šeparović je rekao da ne zna hoće li poziv biti raspisan do 15. srpnja i tko će se od sudaca javiti: “Nekim sucima je istekao i drugi mandat, a pitanje je hoće li se suci javiti za treći mandat”, komentirao je i rekao da bi volio da ostane isti sastav ustavnih sudaca.

Novi mandat za Šeparovića?

Šeparović je kazao da se neće javiti na poziv za novi mandat predsjednika Ustavnog suda: “Ja ću otići”, kazao je.

Dodao je da je ponosan na sastav kojem je na čelu:” Logično je da Sabor bira one osobe za koje smatra da su svjetonazorski bliske. Najvažnije je da tamo dođu ljudi s kredibilitetom. Držimo se Ustava i zakona, pogrešna je teza da smo mi politički eksponenti političkih stranaka, to ovaj saziv nije sigurno”, dodao je.

Istaknuo je da je normalno da se iznose kritike na račun rada Ustavnog suda, ali da to nije normalno kada to rade politički akteri: “Ništa bitno ne bih promijenio i u svim ključnim odlukama koje smo donijeli, opet bih glasao za njih”, istaknuo je.

“Dolaziti na Ustavni sud s političkim argumentima, nije dobro i onaj tko je tako dolazio, nije dobro prošao”, rekao je Šeparović.

Komentirao je i izdvojena mišljenja sudaca: “Smatram da je dobro da suci koji se ne slažu iznesu mišljenje i kažu zašto se ne slažu”, kazao je.

“Bitni su argumenti koje je većina iznijela”, dodao je predsjednik Ustavnog suda.

“Državna i ustavna kriza”

Šeparović se osvrnuo na rad Ustavnog suda: “Sve što će poboljšati rad Ustavnog suda, mi ćemo to podržati”, pojasnio je.

Dodao je da ima prostora za poboljšanja, ali da je na Saboru da izabere najbolje suce.

Što će dogoditi ako se suci ne izaberu? “O tome ne bih želio ni špekulirati, ne znam tko će preuzeti odgovornost na sebe da državu dovode u blokadu, da dovode do državne i ustavne krize, mislim da si ni jedna politička stranka to neće dozvoliti, nastupio bi potpuni raspad sustava. Očekujem da Sabor izabere ustavne suce u ustavnom roku”, kazao je Šeparović., prenosi N1