Spasio 14 milijuna života, a osuđen je jer je spavao s muškarcem

Spasio 14 milijuna života, a osuđen je jer je spavao s muškarcem

ALAN Turing rodio se 1912. godine u Londonu. Ostaje upamćen kao čovjek koji je pomogao Saveznicima u Drugom svjetskom ratu da brzo odgonetnu njemački kod i tako spasi Veliku Britaniju od izgladnjivanja uzrokovanog njemačkim podmornicama. Osim toga, zaslužan je za mnoga postignuća u području informatike i računarstva sastavivši jedno od prvih pravih računala.

Alana Turinga povijest pamti i po tragičnom slučaju homoseksualne osobe koja, usprkos svjetskoj slavi i statusu heroja, biva diskreditirana zbog seksualne orijentacije. Premda je prema nekim kalkulacijama spasio preko 10 milijuna života, osuđen je na kemijsku kastraciju samo zato što je bio u vezi s muškarcem.

Turingova muza koja ga je navela da spasi Britaniju u Drugom svjetskom ratu

Turing se rodio kao drugi sin britanskog službenika koji je zbog posla puno boravio u Indiji. Ipak, roditelji su odlučili da će braća Turing ostati u Engleskoj jer je u Indiji sve više raslo nezadovoljstvo britanskom upravom. Alan Turing tako se školuje u Engleskoj, gdje upoznaje Christophera Morcoma, prvog muškarca u kojeg se zaljubio.

Međutim, Morcom umire par godina kasnije od tuberkuloze, no ne prije nego što su on i Turing proveli puno vremena pričajući o svojim ambicijama u znanosti, pogotovo u matematici. Alan Turing teško se nosio sa smrću svog heteroseksualnog prijatelja, ali inspiracija je ostala, a Morcom će biti njegova muza do kraja života.

Odgonetnuo njemački kod

Turingov život ulazi u novu fazu kada počinje Drugi svjetski rat, a on se priključuje timu koji pokušava pronaći način da odgonetne kod njemačkih podmornica. Turing i njegova ekipa već su imali poljski alat za razbijanje koda, no trebalo je pronaći način kako da se poruke odgonetnu brzo i efikasno kako bi zaista pomogle brodovima koji prevoze hranu na Britansko otočje.

1942. godine Turing predstavlja tehniku pod nazivom Banburismus koja će posljedično spasiti živote milijuna. Od tog trenutka, brodovi opskrbe mogli su lako zaobići područja gdje su bile njemačke podmornice, a Velika Britanija konačno je shvatila da može preživjeti njemačku pomorsku opsadu.

Rat je završio savezničkom pobjedom, a nitko u Velikoj Britaniji nije sumnjao u Turingovu genijalnost. Dobio je priznanja i počasti od britanske vojske i smatran je herojem. Nakon rata bavio se i dalje računarstvom i matematikom te složio nešto što bismo mogli nazvati prvim pravim kompjuterom.

Ni status narodnog heroja nije ga spasio od javne osude

U privatnom životu Turing je bio vrlo siguran oko svoje seksualnosti i nije je se sramio. Nakon rata upoznaje mladića s kojim započinje vezu i kojeg kasnije financira. Kako se radilo o vrlo uvaženoj osobi, uskoro se dogodila pljačka u njegovom stanu koju je prijavio policiji.

Policija je, saznavši cijelu priču, uhitila ne samo provalnika već i samog Alana Turinga pod optužbom “nepristojnosti” zato što je spavao s muškarcem. Nakon suđenja ponuđene su mu dvije opcije: zatvor ili kemijska kastracija.

Turing je izabrao kemijsku kastraciju. Pod bedro mu je usađen implantat koji je puštao hormone koji su ga učinili impotentnim. Procedura je sa sobom nosila i druge posljedice: povećan rizik od razvijanja raka i tešku depresiju.

7. lipnja 1954. Alan Turing zagrizao je jabuku koju je otrovao cijanidom i tako izvršio samoubojstvo. 13 godina nakon njegove smrti britanska je vlast napokon dekriminalizirala homoseksualnost, a 2013. godine kraljica Elizabeta II. posthumno ga je pomilovala. Zakon iz 2017. kojim su posthumno pomilovani mnogi pripadnici LGBT zajednice u britanskoj povijesti nosi njegovo ime., piše Index.hr