Sedam stvari koje biste trebali znati ako želite udomiti čivavu

Sedam stvari koje biste trebali znati ako želite udomiti čivavu

PHOTO: nishizuka on Pexels/slika nema veze sa psom iz teksta

RAZMIŠLJATE o udomljavanju najmanjeg psa na svijetu jer vam se sviđa to što neće zauzimati puno mjesta u vašem malom stanu? Čivave su uistinu posebna vrsta i stoga nas ne čudi što postoje ljudi koji ih obožavaju i oni koji s njima radije ne bi imali posla. Ako spadate u prvu skupinu, ovaj bi vam članak mogao pomoći da se konačno odlučite na udomljavanje ovog temperamentnog psa.

Njihovi predci nisu lajali

Vjerujemo da ovo teško možete povezati s vrstom kakvu danas poznajemo. Međutim, čivave potječu iz Meksika, od pasmine koja je bila namijenjena isključivo druženju s vlasnicima. Štoviše, ti su psi bili “nijemi” i nikada nisu neumorno lajali. Današnja je čivava nastala različitim križanjima koja su se događala kroz godine, piše PDSA.

Aktivnost

Čivave su idealni psi za osobe koje ne žele, ne stignu ili ne mogu sate i sate provoditi u šetnji sa svojim psom, a žele vjernog prijatelja. Iako vole biti vani, ne treba im toliko tjelovježbe kao nekim većim pasminama. Bit će potrebno pružiti im pola sata šetnje svaki dan kako bi ostale zdrave i zadovoljne. Naravno, za čivave su preporučene kratke šetnje i sesije igranja kako se ne bi previše umorile.

Nije im potrebno puno njege

Neovisno o tome želite li udomiti kratkodlaku ili dugodlaku čivavu, nećete imati mnogo posla s njom. Kratkodlake čivave četkaju se jednom tjedno, a dugodlake dva ili tri puta tjedno. S obzirom na površinu tijela koju morate počešljati, za to ćete morati izdvojiti svega nekoliko minuta.

Odgovara im obuka temeljena na nagradama

Tijekom treninga potrebna im je dosljednost te čvrsto, ali pravedno postupanje. Čivave mogu biti vrlo svojeglave pa je trening i disciplina od malih nogu neophodna. Nemojte misliti da su ovo jednostavni psi samo zato što njihova veličina ne prelazi dvadeset centimetara. Samopouzdane, ali oprezne, čivave trebaju biti socijalizirane kako bi se izbjegli problemi u ponašanju prema drugim ljudima i životinjama.

Postaju tjeskobne ako su dugo odvojene od vlasnika

S obzirom na to da potječu od pasmine koja se uzgajala isključivo kao pas za društvo, ne čudi što im teško pada razdvajanje. Ne podnose ni kratke periode razdvajanja, pa nisu najbolji ljubimci za osobe koje puno putuju.

Nisu najbolji ljubimac za obitelji s vrlo malom djecom

Iako sve ovisi o određenoj čivavi i postoje obitelji s djecom u koje se pas odlično uklopio, treba imati na umu da ne vole biti nepažljivo podizane. To je nešto što će malo dijete rado napraviti ako ga ne gledate. Zbog toga, bilo bi dobro da s nabavljanjem čivave pričekate dok vaša djeca malo odrastu. Kada govorimo o drugim ljubimcima, posebno onima mnogo većima od njih, morat ćete ih od malih nogu upoznavati s što više njih.

Čivave mogu imati probleme s kukovima

Mnoge čivave imaju problem s displazijom kuka, što znači da zglob kuka psa ne pristaje savršeno, što u konačnici dovodi do artritisa. Prije nego nabavite čivavu, bilo bi dobro da ste sigurni kako su njezini roditelji redovito pregledavani od strane veterinara kako bi se ustanovilo da su zdravi. Potomci zdravih roditelja manje su skloni bilo kakvim bolestima., piše Index.hr