Psiholog savjetuje parovima da si mjesečno postave ova tri pitanja

Psiholog savjetuje parovima da si mjesečno postave ova tri pitanja

ZBOG brzog i stresnog načina života ponekad nenamjerno guramo svoje odnose u stranu kako bismo se nosili s drugim obavezama. Uvjeravamo se da druge stvari zahtijevaju hitniju pozornost, pod pretpostavkom da možemo jednostavno nastaviti s našim odnosom kada nam bude zgodno. Međutim, ova pretpostavka nije uvijek istinita, tvrdi psiholog Mark Travers.

“Romantični odnosi zahtijevaju naše vrijeme, trud i nepodijeljenu pažnju. Ako nemate vremena sjediti i razgovarati o svom odnosu s partnerom, razmislite o zakazivanju mjesečnih provjera odnosa”, rekao je za Psychology Today. Mjesečne provjere uključuju razgovor s partnerom, stvaranje sigurnog prostora i međusobno postavljanje ključnih pitanja koja mogu poboljšati odnos. Travers je istaknuo tri takva pitanja.

1. “Jesi li se osjećao/la podržano i cijenjeno u proteklih mjesec dana?”

Održavanje stalne podrške za partnerove osobne i profesionalne ciljeve, kao i izazove, može poslužiti za njegovanje okruženja punog ljubavi, kaže psiholog.

Studija iz 2023. pokazala je da osjećaj da vas romantični partner razumije i cijeni može potaknuti pozitivne cikluse unutar veze te potaknuti povezanost. Uvažavanje dodatno pomaže u zaštiti od negativnih iskustava”, pojasnio je.

2. “Je li bilo izazova ili konflikata koje nismo u potpunosti riješili?”

“Svađe ili teme nezadovoljstva često se guraju pod tepih kako bi se izbjeglo suočavanje s njima”, navodi Travers. No, ako se ignoriraju, problemi mogu postati još veći izazovi i prepreke.

“Povremeno provjeravanje s partnerom o sukobima ili uznemirujućim incidentima može pomoći spriječiti probleme u ranoj fazi, prije nego što se razviju”, dodao je.

3. “Postoji li nešto što bi želio/la vidjeti više ili manje u našoj vezi?”

“Iskreni razgovori o aspektima i područjima za poboljšanje u vezi mogu učinkovito potaknuti sretnu i zdravu vezu. Vi i vaš partner možete iskoristiti ove razgovore kao odskočne daske prema zajedničkom rastu”, zaključio je Travers., piše Index.hr