Ovaj saborski mandat stranka je platila više od 150 tisuća eura: Pogledajte i tko bio najjeftiniji

Ovaj saborski mandat stranka je platila više od 150 tisuća eura: Pogledajte i tko bio najjeftiniji

Najviše novca u kampanji za izbore za Sabor potrošeno je u osmoj izbornoj jedinici, a daleko najskuplji mandat onaj je Daria Zurovca (Fokus) čija je lista u šestoj izbornoj jedinici kampanju platila 158.788 eura, a pritom osvojila jedan mandat.

Mandat Andreja Plenkovića koštao je 39.368 eura te je pritom skupio 33.080 preferencijalnih glasova, pokazuje izborna infografika koju je pripremio Gong. Jedini koji je dobio više preferencijalnih glasova od Plenkovića je HDZ-ov Ivan Anušić s njih 37.531, što je ujedno i najviše na izborima. No, HDZ je u četvrtoj izbornoj jedinici imao bitno lakši posao u kampanji. Tu je dobio više mandata i Anušićev mandat koštao je 28.235 eura.

SDP-ov Peđa Grbin u osmoj izbornoj jedinici dobio je 19.982 preferencijalnih glasova za mandat koji je listu Rijeke pravde koštao 32.598 eura. Jedini bolji rezultat iz SDP-a je onaj Siniše Hajdaša Dončića u 3. izbornoj jedinici s izborenih 21.765 preferencijalnih glasova za mandat od 31.183 eura.

Cijena jednog mandata dobije se kad se podijeli ukupni trošak pojedine liste na kampanju u izbornoj jedinici s brojem zastupnika koji su s te liste izabrani u Sabor. Sve to prikazano je u Gongovoj analizi izbornih rezultata. Sve izračunate podatke možete pregledavati u Gongovim interaktivnim infografikama koje su sastavni dio analize.

Nakon Zurovca, Nikola Grmoja (Most) sjedi na sljedećem najskupljem mjestu u Saboru za 107.273 eura. Slijede dvojica IDS-ovaca Loris Peršurić i Dalibor Paus.

Najjeftinija saborska mjesta su ona Armina Hodžića s liste Bošnjaci zajedno u 12. izbornoj jedinici (7.841 eura) i troje kandidata iz Možemo!, Tomislav Tomašević, Urša Raukar Gamulin i Gordan Bosanac koji su mandate izborili u šestoj izbornoj jedinici, a svaki mandat je stranku Možemo! koštao samo 18.205 eura.

Najmanji broj preferencijalnih glasova izborili su redom kandidati s liste koju je predvodio HDZ. Veselko Gabričević (HSU, 183), Darko Klasić (HSLS, 360) i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek (HDZ, 506). Pritom je cijena njenog izborenog mandata HDZ koštala više od prosjeka.

Najskuplji mandati Domovinskog pokreta bili su oni Maria Radića koji je koštao čak 51.823 eura, Igora Peternela (45.464 eura) i Željka Lackovića (51.823 eura). Mandat Ivana Penave koštao je manje od upola toliko, 21.977 eura, a pritom je skupio natprosječno preferencijalnih glasova (21.977).

Stephen Nikola Bartulica dobio je ispodprosječnih 3.012 glasova za mandat koji je također ispodprosječno plaćen, 22.555 eura. 

Podaci pokazuju i kako su zastupnici manjina izabirani u pravilu s istim prosjekom preferencijalnih glasova kao i stranke desnog centra i desnice. Troje SDSS-ovaca izabrani su s više preferencijalnih glasova od jakih imena Domovinskog pokreta Radića, Peternela, Josića, Bartulice, zaključuje Gong.