Turudić primio na razgovor Linića, Šegona i Kralja

Turudić primio na razgovor Linića, Šegona i Kralja

GLAVNI državni odvjetnik Ivan Turudić jučer je primio na razgovor Slavka Linića, Branka Šegona i Tihomira Kralja na njihovu inicijativu, priopćeno je iz DORH-a. Podsjetimo, Linić je bio SDP-ov ministar financija u Milanovićevoj vladi od 2011. do 2014. godine.

Šegon je bio Linićev pomoćnik, dok je Kralj slovio kao Linićev čovjek od najvećeg povjerenja. Riječ je o tri osobe koje su bile duboko kompromitirane aferama. 

“Tema razgovora bilo je stanje kaznenih prijava koje su neki od njih podnijeli u razdoblju od 2011. do 2016. godine. Nakon što su informirani o ishodu kaznenih prijava, odnosno o donesenim državnoodvjetničkim odlukama, razgovor je završen”, navodi se u priopćenju DORH-a.

Šegon odletio zbog afere Pomoćnik

Šegon je smijenjen s mjesta Linićevog pomoćnika zbog afere Pomoćnik. Šegonova tvrtka dobila je 31 milijun kuna kredita od HBOR-a dok je obnašao dužnost pomoćnika ministra financija, i to samo pola godine nakon što je stupio na dužnost. 

Kredit je dobiven s kamatom od 3 posto, s počekom od 4 godine i uz državnu potporu od 1.3 milijuna kuna. Tim novcem vratio je kredit koji je imao kod Hypo banke s duplo većom kamatom.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa jednoglasno je tada odlučilo da je Šegon u sukobu interesa te mu izreklo kaznu od 40 tisuća kuna. DORH je utvrdio da u slučaju nema kaznenog djela, ali ima sukoba interesa, zbog čega je podignuta optužnica protiv Šegona.

Anonimno pismo inspektora

O Kralju je Index pisao 2014., kad smo objavili pismo koje smo dobili od inspektora Porezne uprave. Inspektori su se tada žalili da su prisiljeni surađivati u ilegalnim radnjama u režiji Kralja, Šegona i Linića. 

Inspektori su pod uvjetom anonimnosti ispričali kako su po nalogu svojih šefova pečatili ugostiteljske objekte i druge radnje i zbog najmanjih sitnica. Međutim, kada su krenuli u nadzor pizzerije Da Vinci, u vlasništvu obitelji Šegon, upali su u probleme.

“U takvim slučajevima lokali su se odmah pečatili i išlo se u cjelokupni nadzor poslovanja, gdje su se naplaćivale drakonske kazne. Kada se otkrilo da se radi o sinu našeg pomoćnika ministra Branka Šegona, mladom Toniju Šegonu, odmah su uslijedili pritisci i divljanje njegovog poslušnika Tihomira Kralja, koji je pravi Ravnatelj Porezne uprave. Ravnateljica Čavlović sasvim je marginalizirana od strane ministra Linića, Šegona i Kralja. Prijeti se smjenama i plaši sve koji su sudjelovali u nadzoru”, stajalo je u pismu.

Kralj dobio povišicu namijenjenu magistrima znanosti iako uopće nije imao tu titulu

Kralj je bio pomoćnik šefice Porezne uprave Nade Čavlović Smiljanec koja je u prosincu 2022. pravomoćno osuđena na godinu dana zatvora zbog odgode naplate poreznoga duga osječkom poduzetniku Željku Bilošu.

Spominjalo ga se i u aferi Spačva, zbog koje je Milanović u konačnici smijenio Linića. Naime, pregovore sa Spačvom u ime Ministarstva financija još 2012. godine vodio je Šegon, a nakon njegove smjene postupak je preuzeo Kralj. 

Nakon što je ostao bez Šegona, Linić je upravo Kralja postavio na čelo Savjetodavnog vijeća Ministarstva financija, tijela ključnog za donošenje odluka u procesu predstečajnih nagodbi. Bliskost Linića i Kralja ilustrira i činjenica da je Linić svom pouzdaniku povećao plaću na temelju nepostojećeg zvanja. 

Linić je tako u veljači 2013. potpisao odluku kojom je Kralju povećana plaća za osam posto, što je obrazloženo razinom njegove stručne spreme. Kralj je tako dobio povišicu namijenjenu magistrima znanosti iako tu titulu nije imao., piše Index.hr