Podiže li vaš pas jednu šapu? Možda je pod stresom ili ozlijeđen

Podiže li vaš pas jednu šapu? Možda je pod stresom ili ozlijeđen

PRIMIJETILI ste da vaš pas podiže samo jednu šapu, ali niste tome pridavali previše pažnje? To možda i nije najbolja odluka, budući da postoji nekoliko razloga zbog kojih to radi. Neki od razloga mogu biti zabrinjavajući i potrebno je odgovoriti na njih. Iako psi ne dijele naš jezik, podizanje šape jedan je od načina na koji nam komuniciraju svoje misli i osjećaje.

Neizvjesnost, a možda i strah

Glavni razlog zašto će vaš pas podići jednu šapu je neizvjesnost ili strah. Podizanje šape tipično je ponašanje koje pokazuje sukob između dvaju nagona, poput poriva za druženjem s nepoznatom osobom i istovremene želje da ju se izbjegne. Ova situacija vašem psu možda stvara stres i ne zna kako bi se trebao ponašati.

Moguće je da je buka ili drugi pas uznemirio psa te se ne osjeća sigurno. Podizanje šape u ovim trenutcima vrlo će vjerojatno slijediti i znakovi kao što su podvijen rep, polegnute uši, drhtanje ili zijevanje.

Bol

Psi mogu podići šapu ako ih boli ili je nešto zapelo u njoj. U tom slučaju moguće je da će pas odbijati koristiti šapu i skakutati na tri noge. Možda će stalno lizati ozljedu i šepati. Oprezno provjerite šapu svog psa, ako vam dopusti, da vidite ima li rane, strano tijelo ili neku drugu vrstu ozljede. Ako ustanovite problem ili niste sigurni što se događa, svakako ga odvedite veterinaru.

Iščekivanje

Psi često podižu jednu šapu kako bi pokazali iščekivanje. Moguće je da ih nešto brine ili je u pitanju pozitivno iščekivanje – poslastica ili maženje. I dalje su nesigurni, ali ne i uplašeni, ponašaju se kao da su spremni prihvatiti nagradu iako nisu sigurni što je ili kada će doći. U ovoj situaciji, njihove uši će se podići, rep više neće biti skriven, a glava će biti podignuta i budno čekati odgovor.

Znak za izbjegavanje sukoba

Povezano s osjećajem nesigurnosti, podizanje šape može biti znak umirivanja. Ako pas osjeti potencijalni sukob s nekom osobom ili drugim psom, može podići šapu kako bi pokazao pokoravanje i izbjegao svađu. Podignutu šapu tada će obično pratiti druga ponašanja, poput lizanja njuške, treptanja ili skretanja očiju, okretanja glave ili prevrtanja na leđa.

Kronični stres

Podizanje šape može ukazivati na kronični stres ako ga često primjećujete u raznim situacijama, uključujući i one koje nisu stresne. Drugi uobičajeni pokazatelji uključuju spušteno držanje leđa, pojačano lizanje dlake i češće glasanje. Kronični stres često proizlazi iz nezadovoljstva psa i može nastati zbog odvajanja, loše socijalizacije, nasilnih tehnika obuke i značajnih promjena u kućanstvu ili rutini.

Instinkt

Ponekad je podizanje šape jednostavno odraz njihovog instinkta. Podizanje šape jedan je od nekoliko pokreta kojim pas pokazuje smjer obližnje divljači svom partneru u lovu. Ponašanje je instinktivnije kod lovačkih pasa, ali gotovo svaki pas može pokazati takvo ponašanje. Ako primijetite ovo ponašanje dok vaš pas njuška po dvorištu, vjerojatno ga je zaintrigirao neki miris., piše Index.hr