Najbolja i najgora hrana koju možete jesti kada ste bolesni

Najbolja i najgora hrana koju možete jesti kada ste bolesni

Kada ste bolesni, vaše tijelo treba hranjive tvari koje jačaju imunitet kako bi se izborilo s prehladom ili virusom. Iako hrana ne može spriječiti ili čarobno izliječiti vašu bolest, ono što jedete može ublažiti vaše simptome i potencijalno vam pomoći da se brže oporavite.

Ovdje dijelimo devet namirnica koje će vam pomoći – i tri koje mogu spriječiti – vaš oporavak prema ozdravljenju.

1) Čaj

Pogotovo kada se borite protiv infekcije, vrlo je važno da ostanete hidrirani. Osim vode, nema ništa bolje od tople, utješne šalice čaja. “Pijenje čaja može pomoći u vraćanju hidratacije — što je važno za oporavak — kao i ublažiti probavu i bolno grlo”, poručuje dijetetičarka Lisa Moskovitz.

2) Med

Za dodatnu dozu snage za jačanje imuniteta, iscijedite malo meda u šalicu čaja. “Ne samo da čini okus čaja puno boljim, već sadrži i prirodna antivirusna i antibakterijska svojstva koja vam mogu pomoći da se malo brže izborite s bolestima”, kaže Moskovitz.

3) Češnjak

Ne samo da češnjak poboljšava okus vaše hrane, već bi također mogao poboljšati vaš imunološki sustav. Ova namirnica ima prirodna antibakterijska svojstva i može vas zaštititi od patogena poput bakterija koje mogu uzrokovati infekcije, kaže Moskovitz, što je čini jednom od najboljih namirnica za oporavak, piše livestrong.com.

4) Gljive

“Gljive imaju niz važnih vitamina, minerala i enzima koji pomažu vašem tijelu da funkcionira na vrhuncu”, kaže Moskovitz. “Osim toga, istraživanja pokazuju da mogu ojačati imunološki sustav za prirodnu zaštitu od različitih vrsta infekcija.”

5) Citrusi

Prepuni vitamina C koji jača imunitet, citrusi mogu pomoći vašem tijelu da se obrani od određenih infekcija.

Ipak, velike doze vitamina C neće izliječiti viruse ili infekcije od kojih već bolujete”, objašnjava Moskovitz. Drugim riječima, ako ste već bolesni, pretjerano konzumiranje naranči neće biti od velike pomoći. Bolje je redovito konzumirati vitamin C kao preventivnu mjeru.

6) Đumbir

Đumbir je povezan s jačim odgovorom antitijela, što znači da može pomoći u obrani tijela od potencijalnih virusa. Ovaj ljuti korijen može uništiti uobičajene bakterije i patogene.

7) Hrana bogata probioticima

Fermentirana hrana poput jogurta, kefira i kombuche sadrži probiotike zdrave za crijeva, koji mogu pomoći u održavanju vašeg imunološkog sustava snažnim, kaže Moskovitz. Vaša crijeva igraju važnu ulogu u vašem imunološkom sustavu, a probiotici – koji su bogati dobrim bakterijama – jačaju vašu crijevnu floru.

8) Školjke

Ako to možete podnijeti, školjke bi trebale biti na vrhu vašeg popisa za kupovinu kad ste bolesni. To je zato što su jedan od najboljih izvora cinka, bitne hranjive tvari za imunitet, kaže Moskovitz. Vaše tijelo treba cink za proizvodnju T-limfocita (bijele krvne stanice koje se bore protiv infekcija).

9) Pileća juha

Bogata antioksidansom karnozinom i njegovim derivatom anserinom, pileća juha i ekstrakti pilećih prsa mogli bi pomoći u razrjeđivanju i čišćenju sluzi u nosnim prolazima. Bjelančevine u piletini pomažu tijelu osigurati energiju za oporavak i tekućine u juhi pomažu u hidrataciji tijela, što može pomoći u njegovom oporavku od bolesti, uključujući gripu.

Hrana koju treba izbjegavati kada ste bolesni:

1) Umjetni zaslađivači

“Iako vam mogu pomoći u održavanju niske razine šećera i kalorija, ako se loše osjećate, možda biste se trebali kloniti umjetnih sladila”, kaže Moskowitz. “Umjetni zaslađivači mogu izazvati dodatne želučane tegobe i potencijalno pridonijeti jakim glavoboljama”, dodaje.

2) Mliječni proizvodi

Hladna kugla sladoleda može zvučati kao savršeno rješenje za ublažavanje grlobolje, ali hrana na bazi mlijeka može pogoršati vaše simptome, pogotovo ako ste začepljeni.

3) Kofein

“Iako možda posežete za kofeinom da vam preživi dan kada ste bolesni, imajte na umu da prekomjerne količine mogu uzrokovati želučane tegobe i blagu dehidraciju”, kaže Moskovitz.

Također, kofein može potisnuti apetit, a ako ste bolesni, ne želite propustiti ključne hranjive tvari za imunitet poput C, cinka i antioksidansa koje vaše tijelo dobiva kroz hranjivu cjelovitu hranu., piše N1.