Djevojčice postaju fiksirane na izgled u šokantno ranoj dobi, otkriva nova studija

Djevojčice postaju fiksirane na izgled u šokantno ranoj dobi, otkriva nova studija

VEĆINA djevojčica razumije kulturološka očekivanja da budu lijepe prije nego što nauče čitati ili pisati. Istraživači su intervjuirali 170 djece u dobi od tri do pet godina kako bi saznali u kojoj dobi djeca počinju brinuti o svom osobnom izgledu. Studija je pokazala da djevojčice predškolske dobi pridaju veliku važnost izgledu i ljepoti, dok dječaci iste dobi ne.

“Djevojčice su rekle da moraju biti lijepe da bi bile djevojčice i da je važno izgledati lijepo”, poručila je voditeljica istraživanja, May Ling Halim, u kolumni za HuffPost.

Kada im je predstavljen izbor odjeće i zanimanja, djevojčice su birale otmjenije komade i zanimanja povezana s izgledom, poput modela. To je u skladu s drugom studijom koja je otkrila da djevojčice gravitiraju prema igračkama koje su usredotočene na izgled.

“Sviđaju mi se princeze jer su lijepe”, izjava je jedne od ispitanih djevojčica.

Umjesto toga, dječacima su omiljene igračke one u obliku likova iz akcijskih animiranih filmova, poput Spider-Mana.

Premda je utvrđeno da opsjednutost izgledom počinje ranije i jača je kod djevojčica, prethodna istraživanja pokazala su da gotovo polovica dječaka osnovnoškolske dobi nije zadovoljna svojim tijelom.

“Ako je dijete već ogrezlo u ovim rodnim stereotipima i dismorfičnim tjelesnim idealima do pete godine, zamislite samo što će misliti do petnaeste”, upozorila je Halim.

Vrtićka je dob posebno kritična, budući da se u to doba djeca počinju snažno identificirati sa spolom i sklona su “formirati rodne stereotipe na temelju informacija koje su im dostupne”, dodala je Halim.

“Budući da djeca uče da se djevojčice definiraju po tome kako izgledaju, a dječaci po tome što rade, moramo promijeniti informacije koje im šaljemo i koje oni primaju”, naglasila je., piše Index.hr