Čips omiljenog okusa bit će zabranjen u EU. Može izazvati ozbiljne probleme

Čips omiljenog okusa bit će zabranjen u EU. Može izazvati ozbiljne probleme

MNOGIMA nema draže grickalice od čipsa, ali onaj s okusom slanine uskoro se više neće moći kupiti. Čips s okusom dimljene slanine bit će zabranjen u cijeloj Europskoj uniji nakon što je Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) otkrila da popularne umjetne arome dima mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.

Naime, EFSA je izvijestila da je okus dima povezan s genotoksičnošću, odnosno sposobnošću kemikalije da ošteti genetski materijal stanica.

“Promjene ili mutacije genetskih informacija unutar stanice mogu povećati rizik od razvoja stanja poput raka i nasljednih bolesti”, objasnili su.

U konačnici je zaključeno da s “ovom vrstom toksičnosti nije moguće definirati sigurnu razinu arome”, pa je krajem travnja donesena odluka o potpunoj zabrani. Svakako, zabrana prodaje čipsa s okusom dimljene slanine neće nastupiti preko noći. Razdoblje prilagodbe trajat će dvije godine u zemljama članicama EU-a.

“Nakon razdoblja postupnog ukidanja, te arome više neće biti dopuštene za upotrebu u EU-u”, poručila je EFSA., piše Index.hr