Bole li vas gležnjevi: Ove bi stvari mogle signalizirati dvije smrtonosne bolesti

Bole li vas gležnjevi: Ove bi stvari mogle signalizirati dvije smrtonosne bolesti

Ovaj se simptom lako može previdjeti kao reakcija na toplije vrijeme.

Približavaju se ljetni mjeseci, a sve veće temperature mogu donijeti neke promjene na tijelu. Znojenje i osjećaj žeđi nego inače nuspojave su izlaganja toplijem vremenu.

Neki ljudi također primjećuju da su im gležnjevi natečeni više nego inače. To je medicinski poznato kao edem, a može se pojaviti kada toplina iz okoline uzrokuje prirodno širenje krvnih žila.

Međutim, to može biti i znak upozorenja na dvije smrtonosne bolesti. Prema zdravstvenim tijelima, edem također može biti simptom bolesti masne jetre ili zatajenja srca, prenosi Večernji list.

Znakovi edema uključuju: otečeni ili natečeni gležnjevi, stopala ili noge, sjajna ili rastegnuta koža, promjene u boji kože, nelagoda, ukočenost i udubljenja kada pritisnete kožu.

Bolest masne jetre: Kao što naziv sugerira, bolest masne jetre uzrokovana je viškom masti u jetri. To je odvojeno stanje od alkoholne bolesti jetre – koja je uzrokovana godinama prekomjernog pijenja – iako se simptomi mogu preklapati.

U ranim fazama bolesti masne jetre često nema simptoma, što znači da godinama može proći neotkrivena.

To je opasno jer može napredovati do ciroze, posljednjeg i najtežeg stadija bolesti, što može rezultirati zatajenjem jetre, pa čak i smrću.

Jedan od simptoma ciroze je oticanje nogu i gležnjeva, kao i stopala i abdomena.

NHS kaže: “Ako se razvije ciroza (najnapredniji stadij), možete dobiti ozbiljnije simptome, poput žutila kože i bjeloočnica (žutica), svrbež kože i oticanje nogu, gležnjeva, stopala ili trbuščić (edem).”

To je zato što oštećenje jetre može izvršiti pritisak na portalnu venu – koja prenosi krv iz gastrointestinalnog trakta, žučnog mjehura, gušterače i slezene u jetru – što rezultira nakupljanjem tekućine u određenim područjima.

Drugi znakovi bolesti masne jetre uključuju: tupa ili bolna bol u gornjem desnom dijelu trbuha (preko donje desne strane rebara), ekstremni umor, neobjašnjivi gubitak težine, slabost.

Zastoj srca: Zatajenje srca je vrsta kardiovaskularne bolesti koja se javlja kada srce ne može pumpati krv po tijelu, obično zato što je postalo previše ukočeno ili slabo.

Kad razmišljamo o problemima sa srcem, mnogi od nas pomislili bi na simptome koji utječu na prsa, kao što su bol u prsima i otežano disanje.

No, prema Klinici Mayo, otečene noge, stopala i gležnjevi mogu ukazivati ​​na zatajenje srca. “Kongestivno zatajenje srca uzrokuje da jedna ili obje donje komore srca prestanu dobro pumpati krv”, kažu “Kao rezultat, krv se može vratiti u noge, gležnjeve i stopala, uzrokujući edem”, dodaju.

A NHS navodi edeme u gležnjevima i nogama kao jedan od “najčešćih” znakova zatajenja srca. “Može biti bolje ujutro, a pogoršati se kasnije tijekom dana”, objašnjavaju.

Ostali uobičajeni znakovi zatajenja srca uključuju: gubitak daha – može se pojaviti nakon aktivnosti ili u mirovanju; može biti gore kada ležite i možete se probuditi noću u potrebi da dođete do daha, umor – možda ćete se većinu vremena osjećati umorno i vježbanje će vam biti iscrpljujuće, osjećaj vrtoglavice i nesvjestice.

Ako osjetite neobjašnjiv edem, trebali biste razgovarati sa svojim liječnikom opće prakse., piše hrvtska danas.