Zašto se danas sve više parova razvodi?

Zašto se danas sve više parova razvodi?

U HRVATSKOJ se bračni parovi sve češće razvode. No zašto danas imamo eksploziju razvoda?

“Sad kad vraćam film, onda vidim puno stvari koje mi se sad itekako ne sviđaju, a preko kojih sam onda prelazila misleći: ‘A dobro, nije baš idealno, ali evo'”, rekla je je Biserka Kopčok u HRT-ovoj emisiji Labirint.

Psihoterapeutkinja Eva Brlek kaže kako joj partneri najčešće kažu da nemaju više “kapaciteta”, a Željka Kamenov, s Odsjeka za psihologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, ističe kako promjene u načinu života dovode do toga da je brak krhkija institucija i da nema više materijalnih, odnosno ekonomskih razloga zbog kojih bi trebalo ostati u braku. “Osim toga, lakše je dobiti razlog i nema osuđivanja okoline u slučaju razvoda”, tvrdi Kamenov.

“Sve nekako gledate ružičasto, kroz cvjetiće. Imponiralo mi je, on je bio stariji, cijenjen, imao je reputaciju. Bio je stabilan i ta stabilnost me je privukla i ta njegova opsjednut sa mnom, da on ne može bez mene. Ja sam se zaljubila dok sam bila baš curica još u srednjoj školi”, opisala je svoju situaciju Biserka.

U partnerske odnose ulazimo sa slikom očekivanja

Brlek tvrdi kako vrlo često ulazimo u partnerske odnose sa slikom očekivanja. “Imamo sliku kakav bi naš partner trebao biti, što bi trebao raditi. Vrlo često je tu jako veliki sukob između onoga što mi želimo, što mi očekujemo i onog što mi vidimo u realnosti da partner radi, govori, kako da se ponaša”, pojašnjava.

“Brak kao brak je tekao dosta skladno, onako na izgled. Samo što su stvari bile drugačije nego što su izgledale. Očekujete da će biti bolje. Ja sam cijelo vrijeme mislila: ‘Samo da riješimo ovo, kad se preselimo iz svekrvine kuće, onda će biti bolje.’ Onda smo se preselili i bilo je bolje, onda smo bili sami, onda smo začeli i dijete”, prisjeća se Biserka.

Brlek kaže kako prve krize u braku nastupaju rođenjem djeteta. “Tu se mijenja dinamika para, više nisu sami. Partneri tu dobivaju novu ulogu, ulogu mame, ulogu tate i sad je tu pitanje koliko je tko spreman da se usuglasi s tim novim okolnostima”, tvrdi.

“Ja sam ostala kod kuće, bila sam s djecom i moja glavna zadaća je bila biti domaćica i odgajati djecu. Djeca su tada bila još mala. Kuda da ja krenem s dvoje male djece? U tom periodu meni se doseljavaju roditelji, sjela se opet gungula oko preseljenja, potrage njima za kućom i ja sam odustala od toga. Sve je to išlo opet tako nekako dalje i dalje, ali nezadovoljstvo je bilo sve veće i s moje i s njegove strane”, prisjetila se Biserka.

Kako su djeca rasla, osjećala se sve više “beskorisno”. “Nisam više imala toliko obaveza i tražila sam svoj put. Pokušala sam se zaposliti, međutim, onda sam bila prekvalificirana za neke poslove”, rekla je.

Kamenov ističe kako zaposlenost žene izvan kuće stvara jednu sasvim drugačiju situaciju nego ako je žena u kući s djecom. “Žena koja radi izvan kuće izložena je drugim muškarcima, drugim ljudima, pričama drugih žena o tome kako je njima u njihovim vezama, izložena je drugačijim informacijama i ima s čime uspoređivati ono što ima u svom odnosu”, pojašnjava Kamenov.

Intima pada u drugi plan

Biserka kaže kako im je s vremenom i intima pala u drugi plan. “Ako smo posvađani, nije mi do toga. Mislim da je glavni motiv bio što je on oko sebe imao prijatelje koji su uglavnom imali mlađe žene, druge, treće po redu i njega je to malo povuklo. Dugo je govorio da nema nikoga, ali na kraju se ipak sve sazna. Kad su kod nas počeli problemi, on je već bio u nekoj vezi. I u tom trenutku se meni sve razbistrilo”, prisjetila se.

Brlek kaže kako na preljub gledaju kao na jedan simptom, a pravi uzroci su se krenuli događati puno godina ranije. “To su sve one neke sitnice preko kojih su partneri prošli, nisu iskomunicirali i kasnije kulminiraju do toga da dođe do velikog nezadovoljstva, da osoba ne uspijeva zadovoljiti neke svoje potrebe u braku i onda ih traži izvan braka”, pojašnjava.

Kamenov je kazala kako se 10% više žena razvelo zbog muškarčeve nevjere nego što su se muškarci odlučili na razvod zbog ženine nevjere. “Ono što je isto češće prisutno kod muškaraca, pa žene onda traže razvod, različite su ovisnosti. Bila riječ o alkoholu, narkoticima, kockanje…”, rekla je Kamenov.

Brlek kaže kako muškarci zamjeraju nedostatak intimnosti. “To je nešto što oni kažu da je na početku sve bilo super, dok sad se to sve jako prorijedilo, a onda opet se žene jave pa kažu: ‘Pa kad sam umorna jer mi ništa ne pomažeš oko kuće'”, pojašnjava Brlek i kaže kako je to zatvoreni krug.

Biserka priznaje da je tek kada su se rastali, primijetila neke stvari koje nije ranije. “Kći je u jednom periodu bila na fakultetu i bilo je pitanje hoće li izgubiti godinu. On je toliko bio ljut na nju, a ja to nisam primijetila. Ona kaže da on šest mjeseci nije razgovarao s njom. Ja to nisam primijetila jer kao da sam i ja živjela u nekom limbu nekog svog malog svijeta koji ja kontroliram”, kaže Biserka.

“Djeca ne mogu spasiti brak”

Brlek vjeruje kako djeca ne mogu spasiti brak. “Nije dobro za djecu da odrastaju u braku koji je prepun konflikta, verbalnog nasilja, fizičkog nasilja. Sve svađe ostavljaju trajne posljedice na mentalno zdravlje djece”, ističe i dodaje kako djeca često sebe krive za razvod braka i na kraju sav teret preslikaju na sebe”, tvrdi.

Biserka kaže kako joj je razvod teško padao jer ga je doživjela kao osobni neuspjeh. U braku su bili 32 godine. No danas kaže kako nikada nije kasno i započeti iz početka.

“I u ovim godinama se može. I treba samo skupiti hrabrosti. Dobila sam mir, dobila sam slobodu. Konačno sam shvatila tko sam ja, što sam ja. Imam sad neki krug ljudi i obaveze koje meni daju samopouzdanje i daju mi dobru sliku i o meni samoj što prije nisam imala”, zaključuje Biserka., piše Index.hr