Danas je Međunarodni dan korgija, pasmine kojoj je teško odoljeti

Danas je Međunarodni dan korgija, pasmine kojoj je teško odoljeti

KORGI, pasmina koju ćete najprije povezati s britanskim dvorom, danas obilježava svoj dan. Originalno, ova je pasmina uzgojena kako bi se koristila u stočarstvu za okupljanje krda. Iako korgiji i danas ponekad ispunjavaju tu zadaću, mnogo ih češće viđamo kao kućne ljubimce. Velški korgi Pembroke dijeli mnoge sličnosti s Velškim korgijem Cardiganom. Obje su službeno priznate od strane Američkog kinološkog saveza (AKC) i Engleskog kinološkog kluba kao zasebne pasmine 1934. godine.

Za korgije se vjeruje da su vrlo stara pasmina koja datira još iz desetoga stoljeća, a prema jednoj teoriji, preci velškog korgija Pembroke dovedeni su u Wales od strane flamanskih tkalaca, piše Pawlicy Advisor. Druga teorija navodi da je moguće da potječu od švedskog pastirskog psa. Ako pogledate fizičke karakteristike ovog psa, bit će vam jasno zašto neki vjeruju u ovu teoriju.

Korgi je iznimno prijateljski nastrojen pas idealan za obitelj

Temperament korgija najbolje se može opisati kao prijateljski i zabavan. Korgiji su iznimno privrženi i posvećeni obitelji s kojom žive te se odlično slažu s djecom. S obzirom na njihovu narav, uvijek su željni zabave i aktivnosti. Također, nemojte se začuditi ako vaš korgi krene u potjeru za vašim djetetom tijekom igre – sve je to dio instinkta psa koji se nekad koristio za okupljanje krda domaćih životinja.

Neka vas kratke noge ne zavaraju. Korgijima je potrebno dosta aktivnosti i jako vole kada se njihovi vlasnici njima bave velik dio dana. Ovo je pas uz kojeg vam nikada neće biti dosadno te koji će vam biti vjeran suputnik u svim obiteljskim avanturama. Jedino na što biste trebali obratiti pažnju jest to da su u prisutnosti stranaca pomalo sramežljivi i nervozni, pa se nemojte začuditi ako počnu lajati.

Potrebno ih je redovito njegovati

Iako su korgiji idealni ljubimci za svaki dom, moramo naglasiti da imaju vrlo gustu dlaku otpornu na vremenske uvjete, meku svijetlu poddlaku i grubu vanjsku dlaku. To znači da ćete ih morati njegovati nekoliko puta tjedno. Ovo je posebno bitno ljeti, kada se pojačano linjaju.

Kako biste lakše iščetkali dlaku vašeg korgija, bilo bi dobro najprije ga okupati jer proces kupanja pomaže u labavljenju već mrtvih dlaka. Nikako nemojte zaboraviti osušiti psa prije četkanja. Na ovaj način osigurat ćete da dlaka vašeg korgija uvijek bude lijepa i zdrava.

Osim brige o dlaci, vrijeme ćete morati posvetiti i njihovim ušima, zubima i noktima koje će biti potrebno redovito podrezivati kako bi se neometano kretali. Uši pasa često su podložne infekcijama, pa je iznimno važno pregledavati ih svaki tjedan kako bi se, ako do infekcije dođe, ona suzbila u najranijoj fazi. Isto vrijedi i za zube, pa ćete svom korgiju zube morati redovito provjeravati i čistiti. piše Index.hr