Von Der Leyen u tijesnoj borbi za EP: Nećemo je podržati ako ode s Meloni

Von Der Leyen u tijesnoj borbi za EP: Nećemo je podržati ako ode s Meloni

Godine 2019. Ursula von der Leyen osigurala je svoj posao predsjednice Europske komisije tek uz pomoć tanke većine u Europskom parlamentu: devet glasova.

Ove godine, igra brojki potrebna za osiguranje drugog mandata od potencijalno neprijateljski nastrojenijeg Europskog parlamenta nakon izbora za EU od 6. do 9. lipnja izgleda još teža, piše briselski POLITICO. Postoji vrlo realna šansa da njemačka konzervativka jednostavno neće dobiti glasove.

Kako bi dobila još jedno mjesto na čelu EU-a s 13. kata sjedišta komisije Berlaymont u Bruxellesu, von der Leyen mora prevladati dvije velike političke prepreke.

Prvo, treba pridobiti potporu kvalificirane većine od 27 čelnika EU za stolom Europskog vijeća tijekom postizbornog sastanka krajem lipnja.

Drugo, mora osigurati najmanje 361 glas od 720 zastupnika Europskog parlamenta kako bi potvrdila izbor čelnika tijekom naknadnog, tajnog glasovanja u Parlamentu.

Stvari su lakše na frontu Vijeća. Europska pučka stranka (EPP) desnog centra Von der Leyen ima 12 šefova država i vlada EU-a, od kojih se svi mogu očekivati ​​da će se okupiti iza nje. Uvijek postoji opasnost da stvari krenu po zlu: francuski Emmanuel Macron mogao bi se odlučiti za drugog kandidata, a njemački kancelar Olaf Scholz dolazi iz socijalističkog tabora.

Međutim, za sada ne izazivaju političku migrenu nacionalni čelnici već – Europski parlament.

Ankete pokazuju da će EPP von der Leyen biti najveća pojedinačna skupina u parlamentu nakon izbora, sa 170 mjesta. Kako bi izgradila većinu, ona će morati ponuditi dobrote drugim velikim centrističkim skupinama – socijalistima i liberalima – u postizbornoj trgovini.

Dogovori će ovisiti o tome koje će zemlje dobiti vodeće poslove u Bruxellesu – misli se na trgovinske i gospodarske uloge u Komisiji – i koje će političke stranke dobiti vodeće uloge u parlamentarnim odborima.

Uspije li osigurati potporu EPP-a, liberalne skupine Renew Europe te Socijalista i demokrata, to bi iznosilo oko 390 mjesta.

To bi je stavilo preko praga od 361, ali nije tako jednostavno. Stručnjaci i politički insajderi upozoravaju da čak i ako im stranački čelnici nalože da podrže von der Leyen, vjerojatno će nešto više od 10 posto zastupnika u svakoj od ovih skupina biti protiv nje ili suzdržano na veliki dan.

Priznajući ovu zabrinutost oko dobivanja pune potpore od redova EPP-a u tajnom glasovanju, viši insajder EPP-a rekao je pod uvjetom anonimnosti da je šef trebao ići u akciju lobiranja kod Građanske koalicije Donalda Tuska u Poljskoj i španjolske Partido Popular.

“Ona (von der Leyen) mora zasukati rukave i nazvati sve. Mora to činiti dok kampanja ne završi. Mora snažno gurati kako bi se Španjolska dogodila. Mora se jako potruditi da se Poljska dogodi. Potrebno je planiranje”, rekao je insajder EPP-a.

Meloni faktor

Podrška Meloni bit će presudna za njezinu nominaciju u Vijeću, ali njezina je vrijednost manje očita u Parlamentu gdje je njezina stranka Braća Italije na putu da osvoji samo 10 mjesta – daleko manje od kombinirane snage Fidesza i Zakona i pravde.

Tih 10 glasova bi gotovo sigurno bilo nadmašeno gubitkom glasova od strane socijalista, od kojih bi se mnogi, posebno u Scholzovoj Socijaldemokratskoj stranci u Njemačkoj, okrenuli protiv von der Leyen zbog njezinog zbližavanja s Meloni.

Socijalisti i demokrati (S&D), Renew i Zeleni rekli su da neće podržati ponovni izbor von der Leyen ako sklopi bilo kakav dogovor s Meloninim tvrdodesničarskim saveznicima u parlamentu. To može, ali i ne mora biti prazna prijetnja – uvjeti takvog dogovora možda neće biti javno objavljeni, a glasovanje je tajno – ali još uvijek izaziva zabrinutost oko razine potpore u parlamentu.