Ova navika kod vozača upućuje na to da bi za volanom mogao biti psihopat

Ova navika kod vozača upućuje na to da bi za volanom mogao biti psihopat

Ponekad nam se može činiti da na cestama postoje samo psihopati. Međutim, znanstvenici su otkrili uobičajenu naviku koja može ukazivati ​​na to da je za volanom psihopat.

Upotreba mobilnog telefona tijekom vožnje u značajnoj je korelaciji s psihopatskim sklonostima, pokazalo je istraživanje Sveučilišta u Regensburgu, prenosi Driving.

Osobito u područjima narcisoidnosti, psihopatije i makijavelizma, vozači koji su imali visoke ocjene na ovim negativnim crtama osobnosti imali su mnogo veću vjerojatnost da će koristiti svoje telefone i osjećati se manje krivima zbog toga.

Osim toga, studija je otkrila da su vozači s visokim ocjenama psihopatije imali za trećinu veću vjerojatnost da su prekršili zakon u prethodnih 12 mjeseci od ostata populacije.

Kako bi prikupili informacije za studiju, 989 njemačkih vozača ispunilo je ankete mjereći svaku od tri crte osobnosti tamne trijade na ljestvici od jedan do pet. Šezdeset i jedan posto ispitanika u njihovoj studiji priznalo je da barem povremeno koristi pametni telefon tijekom vožnje.

Unatoč tome, istraživači su pronašli korelaciju između sve veće upotrebe telefona tijekom vožnje i viših rezultata za bilo koju od tri značajke tamne trijade. Istraživači, u svom radu objavljenom u časopisu PLOS One, pišu: “Stoga ljudi s osobnošću tamne trijade češće koriste svoje telefone tijekom vožnje.”

Također se pokazalo da je manja vjerojatnost da će se vozači koji su imali više bodova u području narcizma i psihopatije osjećati loše zbog svojih problematičnih vozačkih navika. Veća je vjerojatnost da će pojedinci s visokim ocjenama za makijavelizam, karakteristiku ličnosti koja se često povezuje s manipulativnim ponašanjem, pokušati prikriti svoje korištenje telefona.

Osim toga, istraživači su otkrili da su psihopatske karakteristike pouzdan pokazatelj vjerojatnosti da će osoba počiniti prometni prekršaj. Istraživači procjenjuju da postoji 9,89% šanse da je osoba s minimalnom ocjenom psihopatije vozila pijana u prethodnih 12 mjeseci.

Osoba s prosječnim stupnjem psihopatije ima 24% šanse da je počinila prekršaj u vožnji. To povećava vjerojatnost ocjene psihopatije od 4,33, najviše što su istraživači mogli procijeniti, na 56%.

Dodatno, sudionici su bili podvrgnuti testiranju problematične upotrebe pametnog telefona (PSU), koja se definira kao pretjerana upotreba telefona do te mjere da nepovoljno utječe na druge aspekte života. Problem bi mogao biti šokantno raširen, nagađaju istraživači, budući da je 50% sudionika ankete izjavilo da ne bi mogli funkcionirati bez pametnog telefona.

Američka Nacionalna uprava za sigurnost cestovnog prometa izvijestila je da su 3142 osobe u SAD-u izgubile život u prometnim nesrećama u 2019. godini. Te su godine 422 osobe izgubile život u nesrećama dok je barem jedan od vozača bio zaokupljen telefonom., prenosi N1.