Meta koristi podatke svojih korisnika za treniranje umjetne inteligencije. Evo kako im možete to zabraniti

Meta koristi podatke svojih korisnika za treniranje umjetne inteligencije. Evo kako im možete to zabraniti

Nemojte ju ignorirati. Ovo je vaša jedina prilika da reagirate i utječete na to kako će Meta koristiti vaše podatke za treniranje svoje umjetne inteligencije.

Koristite li Facebook i Instagram, vjerojatno ste već u svoj e-mail inbox adrese s kojom ste prijavljeni na te servise dobili poruku naslova “Ažuriramo Pravila o zaštiti privatnosti jer proširujemo AI tvrtke Meta”.

Ako još niste, samo je pitanje dana.

U poruci stoji:

Ažuriramo Pravila o zaštiti privatnosti jer proširujemo AI tvrtke Meta

Pozdrav (ime korisnika),

spremamo se proširiti iskustvo usluge AI at Meta na vašu regiju. AI tvrtke Meta naša je zbirka značajki i iskustava generativne umjetne inteligencije, kao što su Meta AI i kreativni alati za umjetnu inteligenciju zajedno s modelima koji ih pokreću.

Što to znači za vas?

Kako bismo vam pružili ove usluge, od sada se za razvoj i poboljšanje usluge AI tvrtke Meta oslanjamo na pravnu osnovu pod nazivom legitimni interesi. To znači da imate pravo na prigovor u pogledu načina na koji se vaši podaci upotrebljavaju u te svrhe. Ako uvažimo vaš zahtjev, primjenjivat će se i u budućnosti.

U svoja Pravila o zaštiti privatnosti uključujemo ažuriranja kako bi odražavala ove promjene. Ažuriranja stupaju na snagu 26. lipnja 2024..

Hvala,

tim za zaštitu privatnosti tvrtke Meta

Nemojte ju ignorirati. Ovo je vaša jedina prilika da reagirate i utječete na to kako će Meta koristiti vaše podatke za treniranje svoje umjetne inteligencije.

Naime, klikom na linkove koji se nalaze u toj poruci korisnici mogu saznati da će se od 26. lipnja njihove javne objave (i to treba naglasiti, radi se samo o javnim objavama), možda koristiti za treniranje umjetne inteligencije. Među ostalim, to uključuje objave, fotografije, ali ne i privatne poruke.

Iz Mete su istaknuli kako je obavijest odaslana kako bi mogli poboljšati svoje AI proizvode u okviru zakona o privatnosti koji se koriste u Velikoj Britaniji i Europskoj uniji.

Naime, prema odredbama GDPR-a, tvrtka ili organizacija može obrađivati i prikupljati osobne podatke kad za to ima “legitiman interes”. Meta je svoj “legitiman interes” objasnila “razvojem i poboljšanjem umjetne inteligencije”.

Ali, i to je važno, korisnicima je dala mogućnost da uskrate to dopuštenje Facebooku i Instagramu.

Potrebno je ispuniti obrazac koji se nalazi na stranici Facebooka (trenutno nije dostupan) i Instagrama. No, čak i ako ispunite taj obrazac, to ne znači da će Meta bespogovorno prihvatiti vaš prigovor.

I dalje možemo obrađivati ​​podatke o vama kako bismo razvili i poboljšali AI u Meti, čak i ako se protivite ili ne koristite naše proizvode i usluge. Na primjer, to se može dogoditi ako se vi ili vaši podaci:

– pojavljuju bilo gdje na slici koju na našim proizvodima ili uslugama dijeli netko tko ih koristi

– spominju se u objavama ili opisima koje netko drugi dijeli na našim proizvodima i uslugama.

Dakle, ako ste vi uložili prigovor, a netko od vaših prijatelja ili kontakata nije – onda se vaš prigovor ne primjenjuje na te podatke.

Irski povjerenik za zaštitu podataka, koji ima nadležnost nad Metom u EU, zatražio je od tvrtke pojašnjenje što će se točno koristiti za treniranje AI.

Samo osobni podaci (objave, ne komentari) koje korisnici s prebivalištem u EU, dijele javno na Instagramu ili Facebooku u trenutku treniranja, bit će korišteni i neće uključivati osobne podatke profila koji pripadaju korisnicima mlađima od 18 godina, stoji u pojašnjenju iz Mete.

Kako prigovoriti Meti i uskratiti im pravo na korištenje vaših podataka?

Klikom na link u e-mailu (odnosno ovdje za Facebook i ovdje za Instagram), doći ćete do stranice na kojoj treba unijeti podatke vezane za profile za koje se prigovor unosi, važeću e-mail adresu i korisničko ime, te objasniti kako “ova obrada utječe na vas” i navesti sve dodatne informacije koje će Meti pomoći da pregledaju prigovor, piše Zimo.

U poruci navedite kako ne želite da se vaši osobni podaci koriste za obuku Metinog modela te zašto to ne želite.

Nakon slanja, korisniku će biti poslan dodatni kod za provjeru (na e-mail) koji je potrebno potvrditi i potom je sve u rukama Mete.

Nemojte propustiti reagirati, jer u protivnom ćete neaktivnošću omogućiti Meti da vaše objave koristi za treniranje svoje umjetne inteligencije.