Dijetetičarka savjetuje izbjegavanje popularne hrane koja šteti zdravlju crijeva

Dijetetičarka savjetuje izbjegavanje popularne hrane koja šteti zdravlju crijeva

ODRŽAVANJE zdravih crijeva ključno je za cjelokupno zdravlje, a prehrana igra značajnu ulogu u tom procesu. Ono što jedemo može ili podržati naš probavni sustav ili dovesti do niza problema, uključujući nadutost, probavne nelagode i debljanje. Dobro uravnotežena prehrana, bogata cjelovitim namirnicama poput voća, povrća i nemasnih bjelančevina, potiče zdrav crijevni mikrobiom, koji je neophodan za pravilnu probavu i apsorpciju hranjivih tvari.

Nasuprot tome, konzumiranje previše prerađene hrane može poremetiti ovu ravnotežu, što dovodi do upala i drugih gastrointestinalnih problema. Nezdrava crijeva mogu dovesti do sporog metabolizma, otpornosti na inzulin i povećanog skladištenja masti, što otežava mršavljenje. Kako bismo postigli i održali zdravu težinu, važno je voditi računa o namirnicama koje kupujemo i izbjegavati one za koje se zna da štete zdravlju crijeva.

Stoga je dijetetičarka Abby Grimm istaknula tri prerađene namirnice koje bismo trebali izbjegavati ako želimo podržati zdravlje crijeva.

1. Zaslađene žitarice

Žitarice s umjetnim zaslađivačima mogu se činiti kao zdraviji izbor u usporedbi s drugim slatkim varijantama, ali mogu biti štetne za zdravlje crijeva. Unatoč privlačnosti niskokaloričnosti, žitarice s umjetnim zaslađivačima često sadrže aditive i zamjene za šećer koji mogu poremetiti ravnotežu crijevnih bakterija i dovesti do probavnih smetnji.

“Ne samo da su žitarice često siromašne vlaknima, već imaju visok udio šećera i malo hranjivih tvari. Često sadrže šećer i umjetna sladila koja mogu poremetiti rad crijeva, uzrokujući simptome poput nadutosti, plinova i grčeva u želucu”, kaže Grimm za SheFinds.

2. Prerađeno meso za doručak

Prepuno nezdravih aditiva, konzervansa i visokih razina natrija, prerađeno meso poput slanine i kobasica može utjecati na zdravlje crijeva te dovesti do nadutosti i upale. Osim toga, njihov visok sadržaj zasićenih masti povezan je s debljanjem.

“Konzumacija previše prerađenog crvenog mesa može uzrokovati nepovoljne promjene u mikrobiomu, što znači više loših bakterija, a manje zdravih. Visoko prerađeno meso dolazi od životinja koje su hranjene hranom loše kvalitete, a često su im ubrizgavani hormoni i druge kemikalije koje mogu utjecati na zdravlje crijeva i težinu”, napominje dijetetičarka.

3. Peciva

Peciva, sa svojim primamljivim mirisima i okusima, često su prepuna rafiniranih ugljikohidrata, šećera i nezdravih masti. Redovita konzumacija loša je za zdravlje crijeva te može dovesti do nadutosti, upale i debljanja.

“Peciva ne podržavaju zdrave razine crijevnih bakterija i zapravo mogu hraniti prekomjerni rast loših bakterija. Ove popularne opcije za doručak negativno utječu na zdravlje crijeva i kontrolu tjelesne težine jer visok šećer može dovesti do viših razina inzulina u tijelu. Visoke razine inzulina mogu dovesti do nakupljanja masti u tkivima, čineći mršavljenje izuzetno teškim”, zaključila je Grimm., piše Index.r