Znate li koji je najkraći let na svijetu? Traje samo minutu i pol

Znate li koji je najkraći let na svijetu? Traje samo minutu i pol

Najkraći let na svijetu, koji je ušao i u Guinessovu knjigu rekorda, je onaj između dva škotska otoka iz arhipelaga Orkney.

I dok najduži let na svijetu, onaj između njujorške zračne luke JFK i singapurske zračne luke Changi, traje gotovo 19 sati, najkraći let na svijetu u prosjeku traje samo – minutu i pol. U stvarnosti, piše Express, trajanje leta je zapravo bliže jednoj minuti.

Let traje kraće nego što većini zrakoplova treba dosegnu visinu krstarenja.

Rekord za najbrži let iznosi 53 sekunde, a njime je upravljao pilot Stuart Linklater, pilot koji je kratkom rutom letio više od 12.000 puta prije umirovljenja 2013. godine.

Putovanje pokriva oko ept kilometara dugačak put preko vode, što je, npr., približna duljina piste u zračnoj licu u Edinburghu.

Linija između Westraya i Papa Westraya uvedena je 1967. i od samog početka njome upravlja Loganair. Leti se u oba smjera svaki dan osim subote, kada je moguće letjeti samo iz Westraya za Papa Westray.

Iako veći dio godine ovom rutom leti otprilike 70 stanovnika Papa Westraya, u sezoni su letovi popunjeni i turistima i jednodnevnim izletnicima koji žele doživjeti ovo jedinstveno putovanje., prenosi N1