Započeo proces beatifikacije i kanonizacije kardinala Franje Kuharića

Započeo proces beatifikacije i kanonizacije kardinala Franje Kuharića

Zagrebačka nadbiskupija zatražila je od Dikasterija za kauze svetaca informacije o tome postoji li bilo kakva prepreka od strane Svete Stolice za proces beatifikacije i kanonizacije kardinala Franje Kuharića

Dikasterij im je odgovorio da nakon poduzetih izvida s obzirom na Svetu Stolicu nema nikakvih prepreka za pokretanje kauze za beatifikaciju i kanonizaciju Sluge Božjega kardinala Franje Kuharića, priopćili su iz nadbiskupije.

Franjo Kuharić rodio se 1919. godine, a umro je 11. ožujka 2002. godine u Zagrebu. Bio je omiljeni hrvatski kardinal. Čak 25 godina je bio u službi nadbiskupa.

Kardinalom je imenovan 1983. godine.

Posjetima hrvatskim iseljenicima na svim kontinentima učvršćivao je njihovu povezanost s domovinom, za komunističke vladavine branio prava i stajališta Crkve, u razdoblju demokratizacije i osamostaljenja Hrvatske te Domovinskoga rata stekao je status moralnog autoriteta naglašavajući važnost dijaloga, obilazio stradalnike, izbjeglice i prognanike te promicao potrebu pomirenja i oprosta. 

Propovijedi o Alojzu Stepincu sabrao je u knjizi Poruke sa Stepinčeva groba (1990), poruke, propovijedi i apele iz prve polovice 1990-ih u knjizi Mir je djelo pravde (1995), a izbor drugih propovijedi, poslanica, duhovnih nagovora, poruka i razmišljanja u djelima Hodajmo u istini (I–II, 1974–86), Korizmeno-uskrsne poslanice kardinala Franje Kuharića (1997), Vjeruješ li ovo? (1999), Zakon života i slobode (2001), Božja remek-djela (2002) i S Bogom licem u lice (2002). 

Počasni doktorat na zagrebačkom Bogoslovnom fakultetu dodijeljen mu je 1970., godine 1994. izabran je za počasnoga člana HAZU-a, 2012. pokrenut je postupak za njegovu kanonizaciju, a 2020. posmrtno mu je prvomu dodijeljeno odlikovanje Velered predsjednika Republike Franje Tuđmana s lentom i Danicom.