Hod za život, obitelj i Hrvatsku u Zadru i Kninu: “Glas rođenih za život nerođenih”

Hod za život, obitelj i Hrvatsku u Zadru i Kninu: “Glas rođenih za život nerođenih”

U Kninu i Zadru pod geslom “Glas rođenih za život nerođenih” održan je Hod za život, obitelj i Hrvatsku, javlja HRT.

Koordinatorica Hoda za život, obitelj i Hrvatsku u Zadru Ana Marija Buntić rekla je da su se građani na ovogodišnjem četvrtom po redu Hodu za život u Zadru okupili jer je “pravo na život – prvo od svih ljudskih prava”.

– Znamo da pobačaj nikad nije rješenje. Niti za majku, niti za dijete, niti za oca. Znanost je dokazala – život svakog od nas počeo je začećem, poručila je Buntić.

Organizatori Hoda za život, obitelj i Hrvatsku naglasili su kako im je drago što se Hod za život u Zadru ove godine održava upravo na Međunarodni dan roditelja.

Jer, rekli su, roditelji imaju ključnu ulogu i kao staratelji i učitelji svoje djece, pripremajući ih za sretan, produktivan i ispunjen život, zbog čega se ovaj dan proslavlja u čast jedne od najvažnijih i najodgovornijih životnih uloga.

Zrinka Fabijanović iz nacionalne koordinacije Hoda za život rekla je da, ne diskriminirajući ikoga, pozivaju na ljubav prema svakom životu.

– Ovdje smo za svaki život, bez diskriminacije. Hodamo za rođene i nerođene. Djecu ne obilježavamo dijagnozama, jer svaki je život vrijedan življenja. Tu su i naši stari i nemoćni, koje ljudi, isto kao i nerođenu djecu, prečesto nepravedno zapostavljaju, dodala je Fabijanić.

Ana Marija Buntić osvrnula se i na nedavni slučaj ostavljene novorođene bebe u Zaprešiću te oktrila da za malenoga Ivana stoje u redu bračni parovi puni ljubavi koji bi ga željeli posvojiti.

– Hvala njegovoj majci što je imala dovoljno hrabrosti da ga nosi devet mjeseci i rodi. A da bismo osigurali odgovarajuću skrb za bebe poput Ivana, zatražili smo od Hrvatskog sabora, Vlade i Ministarstva zdravstva da se u hitnu proceduru uvrsti zakon koji će omogućiti anonimni porod majci koja ne može ili ne želi zadržati dijete te da se u bolnicama i drugim prikladnim institucijama osiguraju tzv. gnijezda za bebe, naglasila je Buntić.

Tako bi se majka, objasnila je, mogla poroditi bez da daje podatke o sebi ili ocu djeteta u sigurnim uvjetima, a dijete bi se zbrinulo odmah nakon poroda.

– Ovaj zakon u Austriji postoji dulje od dva desetljeća, u prosjeku 35 žena godišnje koristi pravo na anonimni porod. Zaštitimo na takav način i u Hrvatskoj i majke i djecu, poručila je Buntić.

Osim u Zadru, Hod za život drugu godinu zaredom danas je održan u Kninu, a sljedeće subote bit će u Opuzenu, Sinju i Varaždinu.

Stotinjak građana okupilo se kod crkve Gospe Velikog hrvatskog krsnog zavjeta odakle su krenuli u povorci prema glavnom kninskom trgu, gdje je pripremljen i prigodni zabavni program.

– Želimo novi zakon koji će zaštititi otkucaj ljudskog srca, budući da je znanost dokazala da naše ljudsko srce kuca već 18. dana od začeća, rekao je Domagoj Jurković, Hod za život, Knin.

– Poručujem svim mladima da se drže toga kršćanskog dostojanstva za život jer mi smo stvoreni da stvaramo novi život, a ne da ga uništavamo, rekao je Marko, Knin.

– Kako sam vidjela na ovim majicama – Glas koji su rođeni za nerođene – to su živa bića koja ne mogu za sebe reći: “ja bih živio, ja želim život”. Pa evo i sve da mladi vide da ne donose baš takvu odluku da unište taj život, da pruže priliku za život, rekla je Željka, Knin, javlja HRT.