Vladajući i najveća oporbena stranka predstavili programe; Plenković: Grbina kao nekog netjaka sad ću izbaciti s mjesta šefa SDP-a

Vladajući i najveća oporbena stranka predstavili programe; Plenković: Grbina kao nekog netjaka sad ću izbaciti s mjesta šefa SDP-a

Deset je dana do izbora za Europski parlament u koji Hrvatska šalje 12 zastupnika. Vladajuća te najveća oporbena stranka danas su građanima predstavile svoje programe. HDZ u Zaprešiću, a SDP u Slavonskom Brodujavlja HRT.

Cijene hrane i stanovanja među najvećim su brigama građana, smatraju SDP-ovi kandidati za Europski parlament, pa obećavaju da će se tomu najviše posvetiti u idućem mandatu.

– Ono što je moja želja i cilj, pogotovo u krizama, da oni koji nemaju dobivaju od onih koji imaju. Oni koji koji su bogati, da ne kažem besramno bogati, moraju davati od sebe, kroz poreze, onima koji nemaju, rekla je Biljana Borzan (“DO i SIP” – CENTAR – HSS – GLAS).

Fokusirat će se, kažu, i na digitalno tržište te na to kako zaštititi potrošače, ali i mlade na internetu. Smatraju da su dio svojih ciljeva najbolje pokazali dosadašnjim angažmanom u Europskom parlamentu.

– Ostavio sam trag i u Odboru za ribarstvo, za poboljšanje života i rada naših ribara kao i europskih ribara, u Odboru za kulturu jako sam velik doprinos dao u međunarodnoj europskoj godini mladih 2022., ali najponosniji sam na svoj rad u Odboru za rodnu ravnopravnost i prava žena s obzirom na to da se cijeli život bavim zaštitom slabijih, rekao je Predrag Fred Matić (DO i SIP” – CENTAR – HSS – GLAS).

Da su neki SDP-ovi europarlamentarci, među njima i nositeljica liste Biljana Borzan, nezasluženo prisvajali zasluge za određena postignuća, čulo se na HDZ-ovu skupu u Zaprešiću.

– Sve to što ste slušali godinama nema veze s vezom. Evo uzmimo primjer jedinstvenog punjača, dakle nešto u čemu dotična nositeljica liste SDP-a na izborima nije sudjelovala, sad je pokušala prisvojit sebi. Kad se ta priča pokretala na početku mandata nas nekoliko iz EPP-a potpisalo je tu rezoluciju, nje nije bilo nigdje, kazao je Tomislav Sokol (HDZ).

U pobjedu je siguran nositelj liste i predsjednik stranke Andrej Plenković, pa objašnjava zašto SDP ne smatra konkurentom, osvrćući se na predsjednika Milanovića.

– Njega smo porazili 2016. prvi put na izborima za Hrvatski sabor. Bernardića smo porazili na izborima za Hrvatski sabor 2020., a Milanovića kao strica i Grbina kao nekog netjaka, kojeg ću sad, 9. lipnja, izbaciti s dužnosti predsjednika SDP-a, smo teško porazili na izborima 17. travnja. Jednako tako ćemo ih sad pobijediti na izborima za EU parlament, rekao je Plenković.

Kakav smjer Europe žele naši građani, saznat ćemo za 10 dana, javlja HRT.