Strani radnici cijelu noć čekaju pred policijom: “U 2 sata ti zatvore vrata i idemo opet”

Strani radnici cijelu noć čekaju pred policijom: “U 2 sata ti zatvore vrata i idemo opet”

Reporterka N1 Nataša Vidaković javlja da su pred policijskom postajom u Novalji gužve jer strani radnici satima čekaju dozvole za rad i boravak u Hrvatskoj. Neki od njih su došli pred postaju 23 sata, a policija s radom počinje tek od 8 sati drugo jutro.

Samo oko 25 radnika može doći na red, dodala je naša reporterka koja je razgovarala s nekim od radnicima koji satima stoje u redu.

“Došao sam kao sezonski radnik i čekamo u redu jer je jako mnogo ljudi, malo se ljudi riješi, možda desetak. Da bi stigao na vrijeme to obaviti, moraš doći mnogo ranije”, rekao je jedan od radnika koji je u redu čekao već pet sati. “Problem je i što vlasti zahtijevaju da se papiri riješe za pet dana, a nisu omogućili provođenje istog zakona koji zahtijevaju da se provodi.”

“Došao sam da dobijem uvjerenje o radu u Hrvatskoj. Trebali bi biti u EU-u, a kao da smo negdje drugdje. Stigao sam u 23, već pet sati čekam, još tri pa ćemo valjda uspjeti. Bio sam već četiri puta, u dva ti zatvore vrata i idemo opet”, kazao je jedan radnik iz Slovenije.

“Noćas sam stigla u 3 sata. Mislim da je ovo prvi put da je red tako dugačak pa moramo doći toliko ranije prije nego što se policijska postaja otvori. Prošle godine smo došli oko 5,6 sati ujutro pa nije bilo tako loše. Da Vam iskreno kažem, ovo se događa svugdje. Tako je i u našoj zemlji, ako idete u ambasadu ili neku instituciju, morate doći jako rano i biti na listi čekanja. Nije sjano, ali tako je kako je”, ispričala je jedna Ukrajinka.