Razvija se oborinski vlak, u idućim satima moguće nove ekstremne oborine

Razvija se oborinski vlak, u idućim satima moguće nove ekstremne oborine

Portal Istramet javlja da u vrlo nestabilnoj jugozapadnoj struji, a sve u sklopu ciklone iznad sjeverne Italije, stižu novi konvektivni sustavi. Sličnoj pojavi posljednji put svjedočili smo lani početkom kolovoza kada je na istoku Istre palo i do 150 mm kiše. Pritom je kao i danas raspored oborina bio vrlo nejednolik.

Gotovo su povezani jedan s drugim te stvaraju efekt vlaka koji dijelu područja može donijeti ekstremne oborine u samo par sati. S približavanjem ciklone u večernjim satima struje će malo oslabjeti, ali i dalje će se zadržati vrlo nestabilno vrijeme uz čestu kišu i grmljavinske pljuskove.

Jaka kiša pogodila je danas različite dijelove Hrvatske, a najgore su prošli stanovnici otoka Krka. Kiša je tamo padala cijelu noć i stvorila probleme u podrumskim i suterenskim dijelovima građevina put kojih se slijevaju oborinske vode.

Nedvojbeno najgore stanje novinari Novog lista zatekli su jutros u suterenskim dijelovima krčke ispostave Doma zdravlja Primorsko-goranske županije. Otočni ginekolog dr. Goran Gržančić kazao je da je ‘vodostaj’ u njegovoj ordinaciji u jednom trenu dosegao razinu od čak 75 centimetara, prenosi Tportal.

“Ovo je najgora situacija ali ne i prvi put da sam suočen s ovom vrstom problema. Na sreću, onaj najskuplji uređaj, 80 tisuća vrijedan ultrazvučni aparat spasio sam i to sam zahvaljujući iskustvu iz prošlih godina kad sam zbog poplave jedan takav uređaj izgubio’, rekao je dr. Gržančić pokazujući dizalicu kojom taj uređaj svakodnevno, prije odlaska s posla, podiže na visinu od preko jednog metra.

“Od šest tisuća kartona mojih pacijentica procjenjujem da je njih oko tisuću sad uništeno i izgubljeno, a teško mi je procijeniti bez čega sam još sve ostao jer najprije sve moramo očistiti i isušiti”, kazao je.