Ovo je čovjek koji je pod okriljem noći uoči pravoslavnog Božića išarao Tuđmanov spomenik. Doznao je kaznu

Ovo je čovjek koji je pod okriljem noći uoči pravoslavnog Božića išarao Tuđmanov spomenik. Doznao je kaznu


Filip Drača (29) će ipak morati platiti 200 dnevnih dohodaka odnosno 4000 kuna kazne i 1000 kuna sudskih troškova jer je uoči pravoslavnog Badnjaka 2019. crnim sprejem iscrtao srp i čekić na postolju spomenika prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana u Zagrebu.

Odlučio je to bjelovarski Županijski sud kao sud drugog stupnja gdje je, nakon žalbi zagrebačkog tužiteljstva ali i samoga Drače, putem odvjetnice Line Budak, pristigla nepravomoćna osuđujuća presuda kojom je na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu proglašen krivim za oštećenje tuđe stvari, piše Jutarnji list.

Za uplatu kazne dan mu je rok od narednih pola godine, a ako se na istu ogluši, kazna će mu biti naplaćena prisilno. U slučaju da ni prisilnu naplatu ne bude moguće realizirati ‘prijeti‘ mu rad za opće dobro koje ako odbije, ‘prijeti‘ mu, pak, zatvor.

U svojoj žalbi Drača ukazuje da mu kao olakotno prvostupanjski sud nije cijenio njegovu mlađu životnu dob međutim, viši sud navodi kako se “radi o okrivljeniku koji je završio fakultet i da se ne može zaključiti da bi počinjeno djelo bilo rezultat njegove mladenačke nepromišljenosti”. Također, sud drugog stupnja zaključuje, među ostalim, i da su neprihvatljivi stavovi žalbe da bi postupanje okrivljenika koji je u svojoj obrani priznao crtanje grafita na postolju spomenika dr. Franji Tuđmanu, bio samo prekršaj, a ne kazneno djelo kao i da bi se u svakom slučaju radilo o beznačajnom kaznenom djelu.

– Za postojanje kaznenog djela oštećenja tuđe stvari nije bitan element postojanja ili nanošenja bilo kakve štete već je kazneno djelo počinjeno samim time što je promijenjen izgled postolja spomenika. Neosnovano je i da bi se radilo o beznačajnom djelu. Jer prije svega, to je djelo počinjeno s namjerom pa bez obzira što su posljedice neznatne, a imajući u vidu da je okrivljenik u obrani sam naveo da ima puno ranijeg iskustva pisanja grafita i sličnog vandaliziranja te da je već bio prekršajno gonjen i kažnjavan, očito je da postoji potreba da bude kažnjen i u ovom postupku – zaključuje bjelovarski sud.

Drača je pet minuta prije ponoći 5. siječnja 2019. došao do spomenika postavljenog i otkrivenog tri tjedna ranije, te išarao postolje preko imena Franje Tuđmana i odšetao dalje u noć.

Zagrebačka policija se digla na noge te u potrazi za vandalom objavila na svojim stranicama snimku s jednog od videonadzora pa nije dugo trebalo da, nakon objave iste u medijima, identificiraju tko je ‘umjetnik‘ koji je nagrdio spomenik na raskrižju Ulica grada Vukovara i Hrvatske bratske zajednice, piše Jutarnji list.