Plenković i Jandroković prozvali Milanovića zbog Dana državnosti

Plenković i Jandroković prozvali Milanovića zbog Dana državnosti

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković i premijer Andrej Plenković položili su u četvrtak vijence kod Spomenika domovini u povodu obilježavanja Dana državnosti te naglasili da je nakon ostvarenja svih strateških ciljeva nužno očuvati stabilnost i omogućiti rast standarda građana.

Predsjednik Hrvatskog sabora, kao i predsjednik Vlade čestitali su građanima Dan državnosti te u izjavi novinarima podsjetili na događaje od prije 34 godine, 30. svibnja 1990., kada je konstituiran prvi demokratski, višestranački Sabor, kao i na događaje koji su uslijedili, odnosno agresije na Hrvatsku, te uputili zahvalu prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu i hrvatskim braniteljima na slobodi koju su ostvarili za hrvatski narod.

Od tada pa do danas, rekao je Jandroković, Hrvatska je prošla proces međunarodne afirmacije, čvrsto se integrirala u euroatlantske integracije članstvom u schengenskom prostor i eurozoni, odnosno, kako je istaknuo, ostvarili smo sve velike ciljeve koje smo kao zadatak dobili od hrvatskog naroda.

“Danas je zadaća svih onih koji upravljaju državom, koji se bave javnim poslovima, učiniti sve kako bi hrvatski narod, hrvatski građani, živjeli u sigurnosti, u stabilnosti, kako bi rastao životni standard hrvatskih građana, kako bi se unaprijedilo i naše pravosuđe i zdravstvo, kako bi Hrvati bolje živjeli”, naglasio je.

Komentirao je potom, odgovarajući na pitanja novinara, i koaliciju s Domovinskim pokretom.

“Krenuli smo u zajedničku većinu i Vladu i čini mi se da s obje strane postoji volja da se složi stabilna vlast koja će u iduće četiri godine rješavati sva ključna pitanja. Brojni su izazovi, oko nas bijesne ratovi, izazovi su i sigurnosni i ekonomski, imamo i demografske izazove.”

Osvrnuo se na predsjednika Zorana Milanovića. “Tužno je da predsjednik Republike ne priznaje i ne želi sudjelovati u Danu državnosti. Čuli smo od njega svašta a ovo je još jedan doprinos tom neodgovornom načinu na koji se obnaša funkcija predsjednika.”

Dodao je da je zanimljivo da nijedan političar iz lijeve oporbe danas nije ovdje.

Premijer Plenković naglasio je da je Dan državnosti najvažniji blagdan, dan “koji otjelovljuje višestoljetne težnje hrvatskoga naroda za svojom državom, simbolično na dan kada je konstituiran prvi višestranački Sabor u demokraciji, u suvremenoj Hrvatskoj, koji je bio preteča svih drugih važnih dana i odluka”.

U ovih nešto više od tri desetljeća hrvatske slobode i samostalnosti, dodao je Plenković, prošli smo kao narod zaista velik i trnovit put, put oslobađanja hrvatskih okupiranih područja u obrambenom, ali i pobjedničkom Domovinskom ratu, put stvaranja institucija, kreiranja tržišnoga gospodarstva i međunarodnog pozicioniranja Hrvatske te njezine afirmacije “koju zaokružujemo upravo u ovim godinama kada naša generacija ima odgovornost da upravlja Hrvatskom na temelju povjerenja hrvatskoga naroda”.

“Zato je važno da kao mlad narod, u smislu međunarodnoga priznanja, obilježavamo svoje važne dane koji svima, a osobito mladima generacijama šalju poruku o  svom identitetu, državi, kulturi, baštini, povijesti i naslijeđu. Zato želim da svi zajedno u budućnosti, a osobito u ovom novom sazivu Sabora i radu Vlade, učinimo napore za još snažnije hrvatskog gospodarstvo, otpornije, agilnije, u ovako zahtjevnim međunarodnim okolnostima”, dodao je.

I on se osvrnuo na Milanovića. “Ako netko ne obilježava Dan državnosti države kojoj je formalno predsjednik, to znači da ne poštuje zakone niti ključne dane i ne treba se čuditi da krši Ustav u vremenu parlamentarnih izbora i ne poštuje temeljne vrednote.”

Dodao je da je Dan državnosti za sve. “Onaj tko dođe i pokaže poštovanje, poštuje hrvatske zakone i ključne dane. Onaj tko ne dolazi i ne poštuje, taj iskazuje prijezir prema ključnim danima koji su zakonom definirani.”, kazao je Plenković.

Poslijepodne pokazne vježbe HV-a

Predsjednik Vlade poslijepodne će u Zagrebu prisustvovati programu u Rekreacijsko-sportskom centru na Jarunu gdje će obići taktičko-tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike i opreme postrojbi te proizvoda i usluga braniteljskih zadruga. Nazočit će i pokaznim vježbama Hrvatske vojske i policije te letačkom programu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Obilježavanje Dana državnosti završit će svečanim koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu., prenosi N1