Plenković i Jandroković čestitali Dan državnosti

Plenković i Jandroković čestitali Dan državnosti

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković čestitali su Dan državnosti. 

Čestitka premijera Andreja Plenkovića

“Drage Hrvatice i Hrvati u domovini i inozemstvu, drage naše sugrađanke i sugrađani, na današnji dan, prije 34 godine konstituiran je prvi, demokratski izabrani višestranački Sabor. Time je označen početak novog razdoblja u hrvatskoj povijesti, razdoblja u kojem je hrvatski narod, pod vodstvom prvog predsjednika, dr. Franje Tuđmana, preuzeo svoju sudbinu u ruke i krenuo putem stvaranja vlastite moderne i samostalne države.

Ovo je dan kada slavimo našu slobodu i suverenitet. Prisjećamo se s posebnom zahvalnošću hrvatskih branitelja i svih koji su omogućili da ostvarimo pobjedu u obrambenom Domovinskom ratu i da danas živimo u neovisnoj i demokratskoj Hrvatskoj, što su generacije Hrvata i prije nas sanjale.

Kada se danas s odmakom osvrnemo na protekla tri desetljeća, možemo s ponosom reći da smo prošli težak i zahtjevan put u kojem je mnogo toga ostvareno. Hrvatska je danas odgovorna i uvažena članica NATO-a i Europske unije, dio je Schengenskog prostora i europodručja, što je dodatno učvrstilo naš međunarodni položaj, osnažilo gospodarstvo i povećalo sigurnost naših građana. Na putu smo i prema članstvu u Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj, koja okuplja najrazvijenije zemlje svijeta. Suočeni s brojnim globalnim izazovima, od ruske agresije na Ukrajinu, energetske i prehrambene krize, inflatornih pritisaka te sve izraženijih klimatskih promjena, naše članstvo u međunarodnim i regionalnim organizacijama čini nas jačima i otpornijima.

Prioritet nam je nastaviti graditi uspješnu, vitalnu, pravednu, održivu i prosperitetnu Hrvatsku. Domovinu koja pruža jednake šanse svima, koja štiti i promiče ljudska prava i slobode, koja štiti prava nacionalnih manjina, koja je ponosna na svoje kulturno nasljeđe i tradiciju i koja dijeli zajedničke europske vrijednosti slobode, demokracije i zaštite međunarodnog prava.

Hrvatsko gospodarstvo trenutno ostvaruje najveći rast u Europskoj uniji, bilježimo najveći broj zaposlenih i najmanji broj nezaposlenih u povijesti, a osigurali smo značajan rast plaća i mirovina. Sve to potvrđuje opravdanost naših politika i mjera, ali i otpornost hrvatskog gospodarstva i posvećenost hrvatskih radnika unatoč svim krizama s kojima smo se suočili.

Svjesni da je još posla pred nama, nastavljamo raditi na tome da Hrvatska postane još uređenija, pravno sigurnija, prosperitetnija i razvijenija zemlja, u kojoj ćemo posebno voditi računa o najranjivijim sugrađanima. U narednom desetljeću, kroz demografsku revitalizaciju, digitalnu transformaciju, zelenu tranziciju i ulaganja u obrazovanje želimo naše društvo učiniti pripremljenim za izazove koje nam nosi budućnost.

Zajedničkim naporima, međusobnim razumijevanjem i suradnjom možemo postići sve ciljeve koje smo sebi postavili u četvrtom desetljeću hrvatske samostalnosti.

Neka ovaj dan bude ispunjen ponosom, zahvalnošću i optimizmom!

Svima vam od srca čestitam Dan državnosti!”

Čestitka predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića:

“Uime Hrvatskoga sabora i osobno svim hrvatskim građankama i građanima, te Hrvaticama i Hrvatima diljem svijeta čestitam Dan državnosti!

Nakon što je hrvatski narod na prvim slobodnim, neposrednim i višestranačkim izborima poslao jasnu poruku raskida s totalitarnim jugokomunističkim režimom, 30. svibnja 1990. godine konstituiran je prvi hrvatski demokratski izabrani višestranački Sabor. U tome je povijesnom trenutku na osobit način utjelovljena odlučnost hrvatskog čovjeka da živi u slobodi, demokraciji i pluralizmu. Rezultati referenduma o državnoj samostalnosti godinu dana kasnije samo su potvrdili kako je suverena, samostalna i demokratska Hrvatska nova geopolitička neminovnost.

Na zahtjevnom putu koji je uslijedio trebalo se oduprijeti velikosrpskom agresoru te osigurati međunarodno priznanje naše mlade države. Uspjeli smo zahvaljujući viziji i vodstvu prvog hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana te ogromnoj žrtvi hrvatskih branitelja. To nikad ne smijemo zaboraviti. Veličanstvena pobjeda u Domovinskom ratu omogućila je izgradnju suvremene Hrvatske, zemlje koja demokraciju, mir i slobodu istinski zna cijeniti, upravo jer se za njih itekako mukotrpno izborila.

Hrvatska se devedesetih godina prošlog stoljeća vratila punoj afirmaciji vlastitog i europskog identiteta, kršćanske tradicije i univerzalnih humanističkih vrijednosti. Danas, puna integriranost u euroatlantske političke, sigurnosne i gospodarske strukture Hrvatsku čini značajno snažnijom državom – u svakom pogledu. U izrazito zahtjevnim geopolitičkim okolnostima uspjeli smo ostvariti sve zacrtane strateške ciljeve i tako dodatno osnažiti naš međunarodni položaj. K tome, ti nas dosezi čine bitno spremnijima i sposobnijima odgovoriti na višestruke izazove koje budućnost neizbježno donosi.

Svijest o temeljima na kojima je sazdana naša Domovina može i treba nam biti poseban poticaj da ju nastavimo graditi kao državu stabilnih institucija i neupitne razine sigurnosti, te rasta životnog standarda i kvalitete života za sve. Istovremeno, naša Hrvatska mora biti mjestom međusobnog uvažavanja i tolerancije, te neupitne vladavine prava, poštivanja ljudskih prava i prava manjina.

Zastupnice i zastupnici u Hrvatskom saboru imaju posebnu odgovornost i obvezu tim ciljevima svakodnevno pridonositi, predano radeći na donošenju kvalitetnih zakona na dobrobit svih građanki i građana Republike Hrvatske. Svima njima, kao i svim pripadnicima hrvatskog naroda bilo gdje u svijetu, još jednom želim sretan Dan državnosti!“., prenosi HRT