Vojska stiže u četiri hrvatska grada: MORH objavio kako će izgledati obilježavanje Dana državnosti

Vojska stiže u četiri hrvatska grada: MORH objavio kako će izgledati obilježavanje Dana državnosti

Hrvatska vojska sudjelovat će u obilježavanju Dana državnosti prigodnim programom u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Puli.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i članovi Vlade, među kojima i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić, sudjelovat će u četvrtak 30. svibnja 2024. godine u obilježavanju Dana državnosti Republike Hrvatske., doznaje N1

Obilježavanje će započeti u 9:15 sati polaganjem vijenaca kod Spomenika domovini (ispred Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog).

Potom će u crkvi Svetog Marka s početkom u 10:00 sati biti održana sveta misa za Domovinu koju predvodi mons. Dražen Kutleša, zagrebački nadbiskup i metropolit.

Po završetku svete mise, u 11:20 sati, izaslanstvo Vlade RH će prisustvovati smjeni straže Kravat pukovnije (Trg svetog Marka).

Potom će u 16 sati ministar obrane Ivan Anušić u izaslanstvu Vlade RH nazočiti prigodnom programu u Rekreacijsko-sportskom centru na Jarunu (Ulaz Hrgovići), gdje će se obići izložba naoružanja, borbene i neborbene tehnike i opreme postrojbi Hrvatske vojske te proizvodi i usluge braniteljskih zadruga (MORH, MUP, MHB, HGSS, Hrvatska vatrogasna zajednica, Ravnateljstvo civilne zaštite i Hrvatski crveni križ).

Nakon toga, izaslanstvo Vlade RH nazočit će u 17 sati pokaznim vježbama Hrvatske vojske i policije te letačkom programu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Obilježavanje Dana državnosti završit će svečanim koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu u 20:15 sati.

Program Hrvatske vojske povodom Dana državnosti

Povodom obilježavanja Dana državnosti u četvrtak 30. svibnja 2024. u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Puli bit će izloženo naoružanje, borbena i neborbena tehnika i oprema Hrvatske vojske, a u Zagrebu će se održati i pokazne vježbe i letački program.

Zagreb, SRC Jarun

U Zagrebu na SRC Jarun, od 8:30 do 18:00 sati, bit će izloženo naoružanje, borbena i neborbena tehnika i oprema Hrvatske vojske te je predviđeno održavanje pokaznih vježbi Hrvatske vojske i letački program Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Pokazne vježbe pripadnika Hrvatske vojske – vježba Zapovjedništva specijalnih snaga, vježba Počasno-zaštitne bojne, prikaz rada vodiča i službenih pasa Pukovnije vojne policije i letački program Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, preleti helikoptera Kiowa Warior i Black Hawk, aviona Rafale te akro grupe “Krila Oluje”, građani će moći pratiti od 17:00 sati.

Također, vojnički ručak za građene bit će organiziran od 12:30 do 16:00 sati.

Iz Ministarstva obrane napominju da se tijekom priprema i provedbe navedenih aktivnosti 29. i 30. svibnja u Zagrebu očekuje pojačana buka te mole građane za strpljenje i razumijevanje.

Split, Gat svetog Nikole

U Splitu na Gatu svetog Nikole, od 8:30 do 18:00 sati, bit će izloženo naoružanje, borbena i neborbena tehnika i oprema Hrvatske vojske.

Za građane će biti organizirana podjela vojničkog graha.

Osijek, lijeva strana Drave, Krunska utvrda i Katakombe

U Osijeku na lijevoj strani Drave, Krunskoj utvrdi i Katakombama, od 8:30 do 18:00 sati, bit će izloženo naoružanje, borbena i neborbena tehnika i oprema Hrvatske vojske.

Za građane će biti organizirana podjela vojničkog graha.

Pula, Riječki gat

U Puli na Riječkom gatu, od 8:30 do 18:00 sati, bit će izloženo naoružanje, borbena i neborbena tehnika.