VIDEO Münchenski Oktoberfest zabranit će normalnu hit pjesmu koju je “posvojila” njemačka krajnja desnica

VIDEO Münchenski Oktoberfest zabranit će normalnu hit pjesmu koju je “posvojila” njemačka krajnja desnica

Organizatori svjetski poznatog Oktoberfesta u Münchenu neće dopustiti sviranje pjesme “L’Amour Toujours” na festivalu piva nakon niza incidenata u kojima je masa u Njemačkoj uzvikivala krajnje desničarske povike na melodiju stare pjesme.

“Želimo to zabraniti i ja ću to zabraniti”, rekao je šef Oktoberfesta Clemens Baumgärtner u ponedjeljak za dpa u vezi s pjesmom talijanskog DJ-a Gigija D’Agostina.

“Nema mjesta za svo to desničarsko sranje u Wiesnu”, rekao je, misleći na sajmište Theresienweise gdje se svake godine održava Oktoberfest.

Sama pjesma nema nikakav desničarski ekstremistički sadržaj, ali je posljednjih mjeseci u Njemačkoj poprimila “vrlo jasne desnoekstremističke konotacije”, rekao je Baumgärtner.

Nekoliko ružnih incidenata koji uključuju rasističke povike uz pjesmu izazvali su bijes u Njemačkoj nakon što su video snimci postali viralni internetom. Policija u nekoliko njemačkih pokrajina također je pokrenula kriminalističke istrage zbog sumnje na poticanje mržnje.

Video veseljaka ispred puba na elegantnom, ekskluzivnom otoku Sylt u Sjevernom moru koji uzvikuju “Stranci van – Njemačka za Nijemce” na melodiju hita za zabavu izazvao je osude i naslovnice širom zemlje.

Baumgärtner je rekao da im uvjeti rada Oktoberfesta dopuštaju da zabrane određene slogane ili sadržaje s festivala, kojeg je opisao kao “laganog i lijepog” koji dočekuje mnoge strane goste.

Desničarski slogani bili su spriječeni u prošlosti i ne bi se trebali pojavljivati ni u budućnosti, rekao je Baumgärtner: “Wiesn je apolitičan.”

Oktoberfest je posebno poznat u svijetu po ogromnoj količini piva koju popiju slavljenici na festivalu, a mnogi od njih nose tradicionalnu bavarsku nošnju za događaj., piše Hrvatska danas.