Slaven Bilić otkrio nedavnu anegdotu s Modrićem: “Nazvao me uoči tih utakmica i zamolio…”

Slaven Bilić otkrio nedavnu anegdotu s Modrićem: “Nazvao me uoči tih utakmica i zamolio…”

Slaven Bilić prisjetio se nedavne anegdote s Lukom Modrićem u kvalifikacijama za Euro 2024.

S dvije uzastopne medalje na Svjetskim prvenstvima hrvatska nogometna reprezentacija okreće se Europskom prvenstvu 2024. s nadom da će nešto slično napraviti i na Starom Kontinentu.

Dosad je Hrvatima najbolji rezultat na Euru bio plasman u četvrtfinale, ali bivši izbornik reprezentacije Slaven Bilić smatra da se u Njemačkoj može i dalje., piše gol.hr

“Dokazali smo da možemo. Treba biti iskren i reći da Hrvatska nikad neće biti među glavnim favoritima, ali to je i dobro jer nemaš pritisak na leđima. Naši igrači znaju kako igrati turnire i to je nešto što ne možeš kupiti”, kazao je u velikom intervjuu za Sofascore.

Tvrdi da ga Hrvatska podsjeća na Real

Otišao je Bilić i korak dalje u analizi aktualne svjetske bronce i Hrvatsku usporedio s jednim od najvećih klubom današnjice:

“Hrvatska me podsjeća na Real Madrid. Ne mislim na taktiku i način na koji igraju. Ali čak i kada gube, užitak ih je gledati jer nikad ne izgledaju kao da su u nevolji. Nema panike! Znaju da su već bili u takvim situacijama, znaju da će se vratiti i čekaju svoje prilike. Imaju stabilnost bez obzira na sve što se događa u utakmici.”

Jedan od glavnih razloga stabilnosti Hrvatske zasigurno je njezin kapetan Luka Modrić. Bilić je bio izbornik 2008. godine, kada je Modrić igrao svoje prvo Europsko prvenstvo, a sada će, 15 godina kasnije, vjerojatno zaigrati posljednje.

Prisjetio se Modrićeva debija za Vatrene

“Ne bih se baš kladio, nikad ne znate s Lukom”, započeo je Bilić sa smiješkom i nastavio s prisjećanjem što je rekao tada 23-godišnjem Modriću uoči njegove prve utakmice na Euru:

“Bilo je to u Beču uoči otvaranja protiv Austrije. U to su vrijeme Xavi i Iniesta bili referentne točke za vrhunske veznjake. Rekao sam mu: ‘Ne mislim da si ti bolji od njih, ali na njihovoj si razini, oni sigurno nisu bolji od tebe.’ I na toj je utakmici zabio već u četvrtoj minuti iz kaznenog udarca.”

Ta 2008. godina hrvatskim navijačima, ali i Biliću, još uvijek ostavlja gorak okus zbog onog tragičnog četvrtfinala protiv Turske.

Statistika Luke Modrića na Euru 2008. (Foto: SofaScore)

“Ta se utakmica nije analizirala cijela, nego samo tih posljednjih nekoliko trenutaka i jedanaesterci. Ali sjećam se da je Modrić odigrao sjajnu utakmicu i prava je šteta što je bio na poraženoj strani.”

Potvrđuju to i brojevi. Zahvaljujući povijesnim podacima svih europskih prvenstava još od 1980. godine, koji su dostupni ekskluzivno na sportskoj platformi Sofascore, vidljivo je kako je Modrić na toj utakmici protiv Turske bio drugi najbolje ocijenjeni igrač na terenu.

S prosječnom ocjenom Sofascorea od 7,7 samo je Josip Šimunić bio bolje ocijenjen od mladića koji je u međuvremenu postao najveći hrvatski nogometaš.

Bilić otkrio zanimljivu anegdotu s Modrićem

Kada Bilića pitamo zašto je Modrić u međuvremenu postao jedan od najvećih, spremno izriče dvije riječi – strast i karakter, te otkriva nedavnu anegdotu.

“Imam jednog igrača ovdje u Saudijskoj Arabiji, armenski reprezentativac Lucas Zelarayán. Hrvatska je bila u istoj skupini s Armenijom u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo. I nakon što smo izgubili od Walesa i Turske, više nismo ovisili sami o sebi i trebala nam je pomoć Armenije, da ne izgubi od Walesa.

Luka me nazvao uoči tih utakmica i kaže mi: ‘Šefe, možete li reći Lucasu da da sve od sebe protiv Walesa?’ Možete li zamisliti njegovu motivaciju da čak i tada, uz sve klupske obveze, nađe prostora u svojoj glavi, razmišlja o Hrvatskoj i nazove nekoga da zamoli nešto svog igrača. On je potpuno u tome! I to je nešto što ne nalaziš ovih dana.”

Bilić će, nakon naporne sezone u Saudijskoj Arabiji, gdje je trener Al-Fateha, Europsko prvenstvo vjerojatno gledati iz Hrvatske:

“Zaista mu se veselim, bit će velika stvar. Bit će jako dobro organizirano i nadam se odličnim utakmicama.”