Obitelj na proslavi jela kebab od crnog medvjeda – šestero se zarazilo, troje završilo u bolnici

Obitelj na proslavi jela kebab od crnog medvjeda – šestero se zarazilo, troje završilo u bolnici

Jedan član ove američke obitelji je lovac i na proslavu je donio meso crnog medvjeda kojeg je ulovio. Savjetovali su mu da meso zamrzne kako bi se ubili paraziti, ali to nije bilo dovoljno…

Iz svih krajeva Amerike rodbina je stigla na obiteljsko okupljanje u Južnoj Dakoti, u ljeto 2022., kako bi se družili, jeli, pili i zabavljali se. Za tu priliku jedan član obitelji pripremio je i posebnu poslasticu, kebab od crnog medvjeda, piše u posljednjem izdanju Tjednog izvješća američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Morbidity and Mortality Weekly Report, o slučaju zaraze u obitelji koja nije bila imenovana u izvješću, piše CNN.

Jedan član obitelji je lovac i donio je nešto mesa crnog medvjeda kojeg je ulovio u sjevernom Saskatchewanu u svibnju 2022. Rekao je da mu je prodavač opreme za lov preporučio zamrzavanje mesa kako bi se ubili svi potencijalni paraziti. Meso je bilo zamrznuto 45 dana prije nego što je odmrznuto, a obitelj ga je ispekla na roštilju s malo povrća i poslužila kao kebab.

Zamrzavanje može ubiti neke parazite koji se obično nalaze kod crnih medvjeda, ali prema Svjetskoj organizaciji za zdravlje životinja, neke vrste parazita su otporne na smrzavanje. Medvjedi i druge divlje životinje, uključujući divlje svinje, vukove i vjeverice, često se mogu razboljeti od trihineloze, ozbiljne bolesti uzrokovane parazitskim valjkastim crvima iz roda trihinela, ali će često izgledati savršeno zdravi. Prilikom klanja teško je prepoznati je li meso zaraženo jer ima malo znakova parazita.

Mnogi stručnjaci za divlje životinje govore lovcima na medvjede da sve medvjeđe meso smatraju zaraženim, a CDC preporučuje temeljito kuhanje do unutarnje temperature mesa od najmanje 75°C kako bi se ubili paraziti. Dimljenje, soljenje, sušenje i pečenje u pećnici ne ubijaju ih uvijek, kažu stručnjaci.

Meso je u početku servirano kao ‘rare’, ali to nije bila početna ideja, piše CDC. Kažu kako je bilo “teško vizualno utvrditi stupanj pečenja” jer je meso bilo tamne boje. Nakon što su neki članovi obitelji primijetili da je meso nedovoljno pečeno, vratili su ga na roštilj prije nego što je ponovno posluženo.

Problemi su počeli tek nakon što su se svi vratili svojim domovima.

Prvi je obolio 29-godišnji muškarac koji je morao biti hospitaliziran dva puta u razdoblju od tri tjedna. Prijavio je simptome jake boli u mišićima i groznicu, a oči su mu natekle. Krvni testovi pokazali su da ima eozinofiliju, stanje koje uključuje previše eozinofila u tijelu, signal liječnicima da bi netko mogao imati alergije, rak ili parazite.

Tek nakon njegovog drugog odlaska u bolnicu liječnici su saznali da je jeo medvjeđe meso i posumnjali da možda ima trihinelozu. Ubrzo su pretrage potvrdile da je tako te su preporučene pretrage i ostalim članovima obitelji.

Trihineloza može biti laka ili teška infekcija, a simptomi mogu ovisiti o tome kamo ličinke migriraju u tijelu. Lagane infekcije možda neće imati vidljive simptome, prema CDC-u. Ako se parazit preseli u gastrointestinalni trakt, može uzrokovati bolove u trbuhu, proljev ili povraćanje. U mišićima može izazvati groznicu, osip, konjunktivitis i natečenost lica. Povremeno se mogu pojaviti simptomi opasni po život, uključujući probleme sa srcem, probleme sa središnjim živčanim sustavom i probleme s disanjem.

Među osam članova obitelji koje su istražitelji pregledali, šest ih je imalo simptome koji su bili u skladu s trihinelozom. Četvorica su jela medvjeđe meso i povrće, dok su druga dvojica jela samo povrće kuhano s mesom. Troje članova obitelji završilo je u bolnici.

Liječenje je bilo usmjereno na trihinelozu s albendazolom, antiparazitskim lijekom. Oni koji nisu bili hospitalizirani primali su samo potpornu njegu jer su njihovi simptomi nestali prije nego što je utvrđeno da imaju infekciju. Od tada su se svi oporavili.

Tijekom istrage laboratoriji CDC-a dobili su uzorke smrznutog medvjeđeg mesa i pronašli ličinke trihinele, a lovcu je savjetovano da baci preostalo meso. CDC je također obavijestio Agenciju za javno zdravstvo Kanade o izbijanju bolesti jer je medvjed došao iz te zemlje.

CDC kaže da je važno da se meso divljači – posebno divljači ulovljene u sjevernim geografskim širinama – temeljito skuha.

Budući da meso zaraženo trihinelom može kontaminirati drugu hranu, sirovo meso treba čuvati i pripremati odvojeno od druge hrane. CDC također preporučuje da vladine agencije i privatne grupe koje organiziraju ili nadziru lov trebaju educirati lovce o tim rizicima i kako se zaštititi., prenosi 24sata.