NAKON 160 GODINA / Zagrebačka plinara izgubila Zagreb? Tomašević: ‘Paradoksalno, apsurdno. Ali da umirim građane…’

NAKON 160 GODINA / Zagrebačka plinara izgubila Zagreb? Tomašević: ‘Paradoksalno, apsurdno. Ali da umirim građane…’

Gradska plinara ni na ponovljenom natječaju nije uspjela dati dobru ponudu

Gradska plinara Zagreb Opskrba izgubila je opskrbu 235 tisuća zagrebačkih kućanstava plinom, neslužbeno doznaje RTL. Bolju ponudu dao je Međimurje plin. Gradska plinara ni na ponovljenom natječaju nije uspjela dati dobru ponudu.

Podsjetimo, kako je RTL pisao, jučer je izbila žestoka rasprava na sjednici Gradske skupštine o tome tko će opskrbljivati Zagreb plinom. Oporba se obrušila na gradonačelnika Tomaševića. U Sindikatu strahuju da će gubitak posla dovesti do otpuštanja u Plinari, a oporba vlast proziva za loše upravljanje., piše danas.hr

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević obratio se javnosti. “Zasad imamo neslužbene informacije da je HERA odlučili zagrebačko područje dati tvrtki Međimurje plin”, kazao je Tomašević.

Tomašević je potom spomenuo da je prethodni ugovor generirao velike gubitke, pa se to nije smjelo ponoviti. “Vrlo dobro znate da je HERA poništila prethodni natječaj. Isto tako, nije tražila obvezujuću ponudu o kupnji plina od dobavljača”, rekao je Tomašević. “Međimurje plin dosad je na svojem području opskrbljivao 29 tisuća kućanstava, sada će ga povećati 10 puta. To je moguće prema odluci HERA-e. Da stvar bude paradoksalna, apsurdnija, po uvjetima natječaja, Međimurje plin ne može pružati opskrbu plinom u Međimurju. Opet vas pitam kakav je to natječaj i gdje takvih uvjeta ima u Europi”, rekao je Tomašević.

“Ako gledamo strukturu, najveći pojedinačni vlasnik Međimurje plina je grad Čakovec. Općine i gradove Međimurje su 100 posto vlasnici Međimurje plina. Ono što pouzdano znam, da najveći pojedinačni vlasnik Međimurje plina, nije dao dozvolu za agresivno širenje. Da malo umirim građane Zagreba. Zagrepčanima će Gradska plinara Zagreb i dalje distribuirati plin. Sva brojila i cijevi za građana će ostati ista, promijenit će se jedino faktura. Ukoliko to ostane, građani će dobivati fakture od Međimurje plina”, dodao je gradonačelnik Zagreba.

“Očekujem od direktora GPZO-a da napravi analizu za mogućnost daljnjeg poslovanja. Očekujem od direktora da analizira situaciju i da Upravi Holdinga predstavi te scenarije. Onda će Uprave o tome obavijestiti nas. Ono što mogu reći jest da očekujemo, ako se broj radnika bude smanjivao, da se radnicima ponudi, da će dobiti ponudu za zaposlenja u ostatku Holdinga”, rekao je Tomašević.

“Tri godine Uprave GPZO-a sve udarce, probleme na globalnoj i europskoj razini je izdržala. Sada dolazi ovakav natječaj da firma dobije deset puta više korisnika nego ih je imala do sada. Koji je njihov motiv? I onda na svojem području u Međimurju ne mogu pružati opskrbu plinom”, komentirao je Tomašević.

“Imali smo situaciju da je na prvom natječaju HERA poništila natječaj. Kažu da su odluku donijeli u javnom interesu. Međimurje plin dao je najnižu ponudu na području Slavonije. Međimurje plin bi dobio, s 29 tisuća korisnika, 60 posto korisnika Hrvatske. Imali smo drugi natječaj, na koji se Međimurje plin javio na sva područja u Hrvatskoj. GPZO se javio samo za zagrebačko područje jer po uvjetima ne može dobiti nijedno drugo ako dobije zagrebačko. Ide s nižom ponudom, ide s 10,2 eura, a Međimurje plin to spušta na 9,5 eura. Kako smo mi mogli spustiti ponudu, tako da je GPZO pregovarao s dobavljačima da se maksimalno spusti cijena. Ovo je bio minimum koji je bilo potrebno ponuditi da GPZO ne krene u gubitke”, objasnio je Tomašević.

“Sve što sam rekao o ponudi za sigurnost plina morate pitati HERA-u. Oni su ti koji donose odluku. To je sada na njima. Želim umiriti građane. Distribucija plina u Zagrebu i dalje ostaje u gradskim rukama. Očekujem da se situacija analizira i da se vezano za natječaj iskoriste svi pravni instrumenti. Ovo u najmanju ruku nije normalno. Smatram da natječaj nije normalan. Neka direktor Međimurje plina odgovori koja mu je bila motivacija. On je predsjednik HNS-a za Međimurje. To je zanimljivo”, rekao je Tomašević.