Hrvatsku bi mogao pogoditi lipanjski monsun. Evo što je to

Hrvatsku bi mogao pogoditi lipanjski monsun. Evo što je to

Do četvrtka u unutrašnjosti će biti promjenjivo, mjestimice uz kišu, posebno u četvrtak kada se očekuju pljuskovi. U srijedu će na istoku biti više sunčanih razdoblja i uglavnom suho…

‘Jeste li čuli za pojam lipanjski monsun? Ako niste, uskoro bi mogli. Kome trebaju poplave na početku ljeta’, pišu na Istrametu. 

Odnosno, promjenjivo vrijeme s puno kiše moglo bi nas dočekati čak i u lipnju. 

Foto: Istramet

Što je monsun?

Inače, monsun ima vrlo veliki utjecaj na klimu u područjima koja zahvaća, pa se klima na tim područjima naziva monsunska klima. To je posljedica vrlo velike vlage koju sa sobom donose monsunski vjetrovi. Područja imaju vrlo vlažna ljeta s puno monsunskih kiša.

Promjenjivo uz kišu

‘Do četvrtka u unutrašnjosti će biti promjenjivo, mjestimice uz kišu, posebno u četvrtak kada se očekuju pljuskovi. U srijedu će na istoku biti više sunčanih razdoblja i uglavnom suho. Vjetar će većinom biti slab, a temperature će ostati slične. Na Jadranu će biti promjenjivo i nestabilno, često uz pljuskove s grmljavinom, posebno u četvrtak. U srijedu će na sjevernom dijelu biti uglavnom suho i djelomično sunčano. Vjetar će biti slab do umjeren jugozapadni i sjeverozapadni, a u četvrtak će zapuhati jugo, koje će prema kraju dana jačati,” prognozirao je Dragoslav Dragojlović za HRT., prenosi 24sata.