HRT-ov novinar dobio nepravomoćnu presudu protiv sisačke gradonačelnice. Postupak sad prekida zastupnički imunitet

HRT-ov novinar dobio nepravomoćnu presudu protiv sisačke gradonačelnice. Postupak sad prekida zastupnički imunitet


Kako je sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček nedavno kao saborska zastupnica SDP-a stekla imunitet, neće se moći nastaviti kazneni postupak koji je 2018. protiv nje pokrenuo novinar Igor Ahmetović.

Općinski sud u Sisku je krajem 2021. prihvatio njegovu tužbu za kazneno djelo protiv časti i ugleda, gradonačelnica se žalila na presudu, ali sada će ovaj postupak biti privremeno prekinut, piše Novi list.

Mandatno-imunitetno povjerenstvo je na jučerašnjoj sjednici, kao što uvijek čini kada su u pitanju privatne tužbe, odbilo zahtjev Županijskog suda u Šibeniku, koji je drugostupanjsko tijelo u ovom slučaju, za odobrenje za nastavak kaznenog postupka protiv SDP-ove zastupnice.

Kada je jedan vijećnik prije šest godina na sjednici sisačkog Gradskog vijeća pitao gradonačelnicu zašto na njoj nije prisutan HTV-ov novinar Ahmetović, ona mu je odgovorila da se on »nije prijavio«.

– S obzirom na to da je na prethodnoj sjednici novinar HTV-a namjerno i nekulturno ometao direktni prijenos sjednice za sve građane Siska, a da ionako HTV ne izvještava sa sjednica Gradskog vijeća već snima tijek sjednice za svoju arhivu, uvedeno je pravilo prijave kako bi osigurali poštovanje kućnog reda, što novinar HTV-a ni uz višestruke zamolbe službi Grada nije želio ispoštovati, rekla je tada Kristina Ikić Baniček i time zaradila Ahmetovićevu tužbu.

Prvostupanjski sud je utvrdio da je ona »iznijela neistinu koja može naštetiti časti i ugledu novinara«, te je kažnjena u visini 100 dnevnih iznosa od po 350 kuna, znači 35 tisuća kuna. Gradonačelnica bi izbjegla plaćanje kazne ako ne bi počinila kazneno djelo u roku jedne godine nakon pravomoćnosti presude, na koju je uložila žalbu. Na pravomoćnu presudu će se ipak još neko vrijeme pričekati jer MIP je jednoglasno predložio Saboru odbacivanje zahtjeva Županijskog suda u Šibeniku, budući da bi vođenje kaznenog postupka »moglo onemogućiti zastupnika u obnašanju njegove dužnosti te time utjecati na neometanost rada Hrvatskoga sabora«.

Zastarni rok ne teče u razdoblju obustave postupka i on će moći biti nastavljen kada Kristina Ikić Baniček više ne bude zastupnica, piše Novi list.