Butković: Željeznice će biti najveći izazov u novom mandatu

Butković: Željeznice će biti najveći izazov u novom mandatu

Oleg Butković, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture, u emisiji “A sada Vlada” istaknuo je kako je suradnja s Domovinskim pokretom za sada dobra, te da njemu i kolegama koji su duže u Vladi ne treba 100 dana da bi se upoznali s resorima. 

No, dodaje kako novim kolegama iz Domovinskog pokreta treba “određeni period kako bi se upoznali s resorima”.

– Koliko vidim, dobro oni to “love”, vjerujem da će brzo i oni doći na radnu temperaturu kao i mi drugi, rekao je.

Što se tiče vijesti o rastu BDP-a, kaže kako je ona sjajna, ali ističe i kako je ona rezultat rada Vlade u prošlom mandatu.

Dodaje kako je u proteklih osam godina učinjeno puno toga po pitanju prometne infrastrukture.

– Oko 4 milijarde eura su investicije koje su obilježile ta dva mandata, kazao je.

– Jedno od najvećih postignuća je, osim ulaska Hrvatske u Schengen i euro, izgradnja Pelješkog mosta kojim smo spojili hrvatski teritorij nakon više od 300 godina. Naravno, tu su i drugi projekti, kad govorimo o cestovnim projektima, to je druga cijev tunela Učka, završetak autoceste 5c koridora, evo sad ćemo ju u devetom mjesecu otvoriti autocestu do Siska, tu je završetak Istarskog ispilona, jedan od tih projekata je i multimodalna platforma koja spaja Trogir, Split i Omiš, kazao je, između ostalog.

Turistička sezona i gužve

– Kada imate neke radove na autocestama, treba shvatiti da ih morate obaviti u proljeće, jer nije ni zima uvijek pogodna, istaknuo je.

Za implementaciju sustava naplate cestarine treba godina i pol

– Kada su niske temperature vi ne možete asfaltirati, ne možete raditi u tim uvjetima, onda, naravno, kada dođe turistička sezona, opet ne možete. Tako da su proljeće i jesen periodi kada se trebaju izvesti svi radovi, rekonstrukcije, otklanjanje nekih nedostataka itd. I to je sada u fazi završetka na svim dionicama autocesta, mi ćemo 15.6. imati čistu situaciju i neće biti suženja, ističe Butković.

Što se tiče naplate cestarine, kaže kako je odluka o odabiru donijeta i žalbeni postupak završio, tako da će uskoro upriličiti potpisivanje ugovora o realizaciji novog sustava naplate cestarine.

– Mi započinjemo s time. To, naravno, još ove godine neće biti implementirano, trebat će nam godinu i pol dana sigurno, rekao je.

Obnova željeznice

Što se tiče željeznice, ona će biti najveći izazov mandata, rekao je Butković.

– Željeznica je nešto u što ćemo sigurno sljedećih deset godina ulagati. Ja govorim da će to biti desetljeće ulaganja, rekao je.

Dodaje kako su već sada ulaganja preko milijardu i pol eura.

– U novoj financijskoj perspektivi smo osigurali velika i značajna sredstva za ulaganje u željeznicu, istaknuo je.

– Paralelno s time smo potpisali ugovor i počeli realizirati kredit od 900 milijuna eura s Europskom investicijskom bankom za lokalne i regionalne pruge, ističe.

Fokus iduće četiri godine

Na pitanje što će im biti fokus u novom mandatu koji je već započeo, istaknuo je željeznicu.

– Ona je nešto na što se svi moramo najviše fokusirati, realizacija svih projekata. Mi smo kao zemlja jako puno, ne samo u posljednjih osam godina, nego i prije, napravili puno u realizaciji prometnih projekata. Ja sam uvjeren u to da nije bilo izgradnje autocesta, da nije bilo velikih infrastrukturnih projekata u posljednje vrijeme, ne bi imali ovoliko uspješne turističke sezone. Ne bi imali i ovakav gospodarski rast bez tih investicija, tako da ćemo nastaviti tim tempom i dalje, zaključio je.