Amerikanka kažnjena s 80 tisuća eura jer su joj djeca na plaži skupljala vongole

Amerikanka kažnjena s 80 tisuća eura jer su joj djeca na plaži skupljala vongole

TO JE TREBAO biti samo uobičajen dan na plaži za jednu američku obitelj, no pretvorio se u noćnu moru. Naime, Amerikanka je na plažu Pismo u Kaliforniji dovela svoju djecu koja su se odmah krenula igrati u plićaku i skupljati školjke.

No, ispostavilo se da su to bile vongole koje lokalna birokracija strogo regulira pa je mama zaradila kaznu i tužbu. Na ovoj su plaži vongole zaštićene i sakupljači ih mogu uzeti do 10 na dan pa su se lokalni inspektori iz Uprave za zaštitu ribe i divljih vrsta odmah pojavili na plaži i djeci oduzeli čak 72 školjke.

Žele spriječiti izlov premladih vongola

Najgore je prošla majka, koja je dobila kaznu veću od 80 tisuća eura za nezakonit izlov vongola. No, ona nije jedina. Prošle je godine na plaži Pismo zbog sličnih situacija propisano čak 58 kazni, a iz Uprave za zaštitu ribe i divljih vrsta objašnjavaju da se propisi moraju provoditi jer vongole moraju narasti više od deset centimetara da bi se razmnožile.

Inače, kalifornijska plaža Pismo poznata je po vongolama, a čak se i naziva Svjetskom prijestolnicom vongola i iskopavanje ovih školjki iz pijeska velika je atrakcija na ovoj plaži. Vongole s plaže Pismo čak se i zovu po njoj – Pismo vongole. One se mogu naći samo u istočnom Pacifiku, a poznate su po debelim trokutastim školjkama u bojama od bež do smeđe., piše Index.hr