Milanović upozorio: Nedostaje četiri tisuće vojnika, moramo ulagati u Hrvatsku vojsku

Milanović upozorio: Nedostaje četiri tisuće vojnika, moramo ulagati u Hrvatsku vojsku

Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Marko Beljan


„Moramo biti svjesni što učiniti da bismo postigli svoje ciljeve. Da bismo postigli ciljeve o kojima pričamo – Hrvatska kao stabilan i pouzdan partner, kao demokracija i vladavina prava – sve te svete vrijednosti u koje se zaklinjemo i koje svi živimo, da bismo to postigli moramo ulagati u Hrvatsku vojsku. Cilj izdvajanja dva posto BDP-a u obrambene svrhe je dobra stvar, ali to ima limitiran doseg i samo po sebi ne znači ništa jer taj graničnik skoro niti jedna europska država nije dosegla, a Hrvatska će uskoro. Ono što je jedini bitno – koje su sposobnosti, snaga i mogućnosti koje time dobivamo?“, rekao je predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović na Svečanoj akademiji povodom obilježavanja Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 33. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske.

Pozdravio je povratak vojarni u neke hrvatske gradove, ali je upozorio: „Da bismo u hrvatske gradove smjestili vojsku, moramo osigurati ljude. U Hrvatskoj ima više doktora znanosti nego što ima vojnika. Hrvatska ima manje vojnika nego dočasnika. Vojnici u ukupnoj strukturi OSRH čine jedva jednu trećinu. U ovom trenutku HV-u nedostaje oko četiri tisuće vojnika“. Da bi se osigurao veći broj vojnika, smatra on, moramo prvo definirati stanje u OSRH. „Troškovi ustrojavanja i stavljanja u operativnu funkciju takve jedne brigade su enormni, oni nekoliko puta nadmašuju troškove nabavke dvanaest francuskih lovaca. Radi se o šest milijardi eura, kroz nekoliko godina i nekoliko obrambenih proračuna“, pojasnio je predsjednik Milanović.

Ključnim za HV izdvojio je ljude, streljivo i topničku artiljeriju. „Rat se vodi streljivom, topništvom artiljerijom i ljudima. Kada god govorimo o ovim temama moramo početi od toga što imamo i što tim novcem možemo kupiti. A da krenemo samo od ljudi, od ove četiri tisuće vojnika koji nam trenutno nedostaju: naši vojnici nemaju s čime raditi. Na to sam upozoravao i govorio da neke stvari trebamo krenuti nabavljati, a sada više ne možemo jer ih nema. I da imamo tri puta više novaca, ne možemo ih kupiti jer ih nema. Jer su potrebni drugima, potrebni su Ukrajini kojoj pomažemo na sve moguće načine, mada i tu treba imati mjere i granice i gledati naš interes i što se događa u našem dvorištu, gledati regiju, što govore susjedi i koliko oružja ima u susjedstvu“, rekao je predsjednik Milanović.

Predsjednik je, nadalje, upozorio kako se vojna oprema danas u svijetu skupo prodaje i proizvođači se vode isključivo profitom i zbog toga „o tome se treba razgovarati kod nas doma, a ne u Bruxellesu“. „Trebamo biti tamo, sudjelovati i davati prijedloge, ali prije svega zaključivati po svome. Mislim da je to jedini mogući način i put Hrvatske vojske, hrvatske obrambene sposobnosti, hrvatske obrambene sile i onih djevojaka i mladića koji će sutra, u malo većem broju nego što je to ovih godina, biti postrojavani na zbornim mjestima u hrvatskim vojarnama i mjestima gdje će se provoditi obuka“, rekao je.

Još je jednom predsjednik Milanović ukazao na činjenicu da mladi ljudi ne žele u velikom služiti vojsku, te je zaključio: „Ne možemo ih optužiti za kukavičluk i za manjak domoljublja. To je sistem u kojem živimo , to su pravila koja smo postavili, to je naš Ustav koji jamči pravo priziva savjesti i niti jedan zakon to ne može ad hoc promijeniti. Želimo li to radikalno mijenjati? To je prvo pitanje koje si moramo postaviti. Ako želimo, moramo se dogovoriti da pravila promijenimo, a ako ne želimo i ako smatramo da je to previše, onda to moramo reći. Jedini put je čvrsta Hrvatska vojska koja je naoružana i Hrvatska vojska hrvatskih vojnika“.

Povodom Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 33. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske, na svečanosti održanoj u Domu Hrvatske vojske „Zvonimir“ predsjednik Milanović pohvalio je za ostvarene natprosječne rezultate u izvršavanju postavljenih zadaća osam pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske. Pohvaljeni su: brigadirka Ana Hajdić, brigadir Dragan Baturina, brigadir Milan Čorak, bojnik Ivan Salopek, stožerni narednik Davor Šćuric, narednik Josip Pervan, desetnik Milan Delač i razvodnik Ivica Nerera.

Osim pohvala Predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Republike Hrvatske na svečanosti su dvadesetorici pripadnika Oružanih snaga uručene nagrade, medalje i pohvale potpredsjednika Vlade i ministra obrane Ivana Anušića te petnaest nagrada, pohvala i ukaza o činovima načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga general-pukovnika Tihomira Kundida.

Osim predsjednika Milanovića na svečanoj akademiji povodom obilježavanja Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 33. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske govorili su načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general-pukovnik Tihomir Kundid, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

Uz predsjednika Milanovića bili su predstojnik Ureda predsjednika Republike Orsat Miljenić, savjetnik Predsjednika za obranu Ivica Olujić, savjetnik Predsjednika za nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić, savjetnik Predsjednika za vanjsku i europsku politiku Neven Pelicarić, savjetnica Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić, savjetnica Predsjednika Republike Jadranka Žarković, savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković, pročelnik Vojnog ureda u Kabinetu za obranu i nacionalnu sigurnost Ureda predsjednika Republike brigadni general Ivica Kranjčević, stožerni časnik za operativnu potporu Vojnog ureda Kabineta za obranu i nacionalnu sigurnost pukovnik Siniša Marić, stožerni dočasnik za informatičku potporu Vojnog ureda Kabineta za obranu i nacionalnu sigurnost časnički namjesnik Hrvoje Krajačić i zamjenik zapovjednika Počasno-zaštitne bojne bojnik Alen Harambašić, javlja Ured PRH-a.