Kuhanje na maslinovom ulju ili na masti: Prednosti i mane ove dvije namirnice

Kuhanje na maslinovom ulju ili na masti: Prednosti i mane ove dvije namirnice

Kuhanje na maslinovom ulju ili na masti ima svoje prednosti i mane koje se prvenstveno odnose na okus, nutritivni sastav te podnošenje visokih temperatura. Neki tako preferiraju maslinovo ulje zbog okusa, dok drugi više vole starinski način pripreme namirnica na masti.

Kada je riječ o pripremanju hrane, jedan od nezaobilaznih sastojaka su masnoće u formi različitih ulja ili masti koje koristimo za prženje, premazivanje i kuhanje općenito. Koristeći masnoće, sprječavamo isušivanje namirnica poput mesa, lijepljenje hrane za posudu u kojoj nešto pečemo, ali hrani dajemo i određeni okus ovisno o tome koju vrstu masnoće koristimo, odnosno radi li se o maslacu, raznim vrstama ulja poput maslinovog ili o životinjskoj masti poput svinjske.

Upravo svinjska mast i maslinovo ulje dvije su vrste masnoća zbog kojih se već dugo vode rasprave oko toga koja je od njih kvalitetnija, zdravija i pogodnija za kuhanje.

Za početak, važno je naglasiti da kuhanje na maslinovom ulju i kuhanje na svinjskoj masti imaju svoje prednost i mane.

Kuhanje na maslinovom ulju i svinjskoj masti – razlike

Glavna razlika maslinovog ulja i svinjske masti je ta što je maslinovo ulje biljnog, a svinjska mast životinjskog podrijetla čime se njihov okus drastično razlikuje. Maslinovo ulje ima izražene zemljane, voćne i gorkaste note dok svinjska mast uglavnom ima blage mesne arome, ali je često i neutralna.

Maslinovo ulje ima nižu točku dimljenja u usporedbi sa svinjskom masti, što znači da se ne preporučuje za kuhanje na vrlo visokim temperaturama jer može izgubiti svoje hranjive tvari i razviti gorak okus. Maslinovo ulje najbolje je koristiti za jela koja zahtijevaju lagano prženje ili se konzumiraju hladna, poput salata.

S druge strane, svinjska mast ima višu točku dimljenja i može podnijeti visoke temperature. Upravo zato je pogodnija za duboko prženje, pečenje i pripremu tijesta za razne slastice koje zahtijevaju hrskavu i prhku teksturu.

Nutritivna vrijednost maslinova ulja i masti

Kada je riječ o nutritivnom sastavu ove dvije namirnice, maslinovo ulje ima visok sadržaj jednostruko nezasićenih masnih kiselina i antioksidansa koji su zaslužni za zdravlje srca i krvožilnog sustava. Također, maslinovo ulje ima protuupalna svojstva.

Svinjska mast, iako dugo smatrana nezdravom zbog velike količine zasićenih masti, zapravo sadrži i veliku količinu korisnih, jednostruko nezasićenih masnih kiselina (baš kao i maslinovo ulje) koje su važne za uravnoteženu prehranu. No, svinjska mast u svom sastavu ima i visoku količinu kolesterola što, ako se konzumira u velikim količinama i često, može dovesti do povećanja razine lošeg, LDL kolesterola u krvi.

U konačnici, i maslinovo ulje i svinjska mast su dobre i kvalitetne namirnice koje je poželjno uvrstiti u prehranu, a sami izbor između maslinovog ulja i svinjske masti ovisi o namirnicama i načinu na koji ih pripremate te o željenom okusu koji želite postići.

Zaključak:

Maslinovo ulje i svinjska mast imaju svoje prednosti i mane kada je riječ o njihovom korištenju za pripremu hrane. Za početak, ove se namirnice razlikuju po svom okusu, a veliku razliku čini i točka izgaranja koja je kod maslinovog ulja vrlo niska čime ono nije pogodno za pripremu hrane kojoj je potrebna dugotrajna termička obrada na visokim temperaturama. Za to je pogodnija svinjska mast koja, baš kao i maslinovo ulje sadrži kvalitetne, jednostruko nezasićene masne kiseline, ali i veće količine kolesterola zbog čega ju je potrebno konzumirati umjereno., piše N1.