Googleov potez šokirao mnoge korisnike i vlasnike internetskih stranica

Googleov potez šokirao mnoge korisnike i vlasnike internetskih stranica

Iz Googlea kažu kako su sve promjene napravljene s ciljem poboljšanja kvalitete sadržaja, no podaci nekih kompanija i portala pokazuju drukčije rezultate.

Google je više od dva desetljeća sinonim za online pretraživanje

Kompanija sa svojom tražilicom drži oko 90 posto tržišta pretraživanja i godinama gotovo da nema pravu konkurenciju, iako bi se to moglo promijeniti s razvojem umjetne inteligencije.

Kako bi korisnicima davali što točnije rezultate i zaštitili ih od spamerskih stranica napravljenih upravo za privlačenje prometa putem tražilice, Google često mijenja algoritam, piše Zimo.

Iz ove tvrtke kažu kako prvo provode rigorozna testiranja kako bi se uvjerili da će korisnici profitirati s takvim promjenama.

U posljednje vrijeme kompanija je nekoliko puta značajno promijenila svoj algoritam, a nedavno su najavili vjerojatno i najveću promjenu – AI Overviews, odnosno korištenje generativne umjetne inteligencije u pretraživanju.

Kako su naglasili na BBC-u, sa svim promjenama koje je napravio, ali i koje Google tek priprema, internet više neće biti isti.

Naime, čini se kako smo na putu potpune promjene algoritma od klasične tražilice prema engineu koji će davati konkretne odgovore na korisničke upite.

Šokirani padom broja klikova

Dosadašnje tri velike promjene algoritma – u 2022., u rujnu prošle godine te u ožujku ove godine pokazale su se uspješnima i značajno su smanjili pristup neoriginalnom sadržaju loše kvalitete, tvrde u Googleu, no ne slažu se svi s takvim tvrdnjama.

Dapače, dio korisnika i vlasnika portala šokiran je posljedicama te promjene te su zabilježili značajan pad posjećenosti s tražilice, uključujući neke velike i poznate stranice (npr. New York Magazine), ali i brojne manje portale koji dobrim dijelom ovise o Googleu.

S druge strane, na krilima Googleove promjene algoritma značajno je skočio promet s tražilice stranicama poput Reddita.

Iz ove tvrtke su za BBC komentirali kako su na temelju dosadašnjeg bogatog iskustva shvatili kako korisnici vole učiti iz iskustva drugih ljudi pa im među rezultatima pretraživanja prikazuju i sadržaj sa stotina foruma i drugih zajednica s weba.

Porast posjećenosti Reddita s Googlea nakon posljednje promjene algoritma iznosi čak 126 posto. Riječ je, kako je to komentirala potpredsjednica strategije za SEO u marketinškoj agenciji Amsive Lily Ray, porastu u prometu bez presedana na internetu.

Veliki porast zabilježile su i druge kompanije, odnosno platforme čiji je naglasak na korisničkom sadržaju poput Quore, Instagrama, LinkedIna i drugih.

No kako popularna poslovica kaže – kad jednom smrkne, drugom svane, što znači da više prometa za Reddit i druge stranice, znači pad prometa za neke druge izvore sadržaja.

Gotovo kao da je Google dizajnirao nadogradnju algoritma specijalno protiv malih blogera.

“Razgovarala sam s mnogima kojima je sve izbrisano”, objasnila je Ray.

Veći broj vlasnika manjih stranica, kao i stručnjaka za web potvrdili su novinarima BBC-a kako je nastupila velika promjena u Googleovom pretraživanju te da se u rezultatima pretraživanja sada forsiraju veliki i poznati brendovi, dok manji i nezavisni blogovi i stranice, koji često žive od Googlea, padaju u drugi plan.

Pad prihoda i otkazi

BBC je objavio i više primjera stranica na koje je promjena algoritma direktno utjecala.

Promet na stranici Ready Steady Cut prepolovljen je nakon što je Google prošlog rujna promijenio algoritam, a nakon toga situacija je sve lošija.

Na upite pretrage korisnici sada dobivaju rezultate s Reddita ili sa spamerskih stranica koje im kradu sadržaj, požalio se Daniel Hart iz RSC-a novinarima.

Rezultat je smanjenje broja novinara i urednika s 20 na samo – 4. Slično je i sa stranicom HouseFresh.com koju je pokrenuo jedan bračni par, a njihov su originalan i kvalitetan sadržaj prepoznali čitatelji i Google pa je u kratko vrijeme narastao na čak 15 zaposlenika.

No nakon promjene algoritma 2023. godine, rezultati guglanja korisnike više nisu slali na njihovu stranicu, već su u prvom planu bili veliki lifestyle portali, iako oni nisu imali pouzdane informacije i recenzije proizvoda.

Nakon druge promjene algoritma u ožujku, stvari su postale još gore – broj posjetitelja, a sukladno tome i zaposlenika kompanije, značajno je pao.

Kako bi pomogao manjim kompanijama, Google je objavio savjete vezane uz sadržaj kako bi ih tražilica prepoznala.

Hart je proveo brojne besane noći i osam mjeseci života pokušavajući pratiti Googleove savjete i preporuke, no ništa se nije promijenilo.

Najveća promjena

No najveća promjena tek dolazi – AI overviews, odnosno pretraživanje bazirano na umjetnoj inteligenciji.

Iz Googlea kažu kako rezultati takvih pretraživanja stranicama donose više klikova nego da se ti rezultati prikazuju na tradicionalan način.

Stručnjaci za web i vlasnici internetskih stranica ne slažu se s tim i strahuju da će doći do suprotnog efekta.

Ako im Googleov AI da odgovore koje traže, oni više neće ići na njihove stranice u potrazi za tim odgovorima.

Drugi problem na koji upozoravaju vlasnici stranica je što Googleova umjetna inteligencija krade njihov sadržaj, iako iz ove tvrtke govore da pri davanju odgovora koriste više različitih izvora.

Još jedan problem su potencijalno netočni rezultati pretraživanja, što su potvrdili i iz samog Googlea te kažu kako konstantno rade na poboljšanju rezultata.

Trenutačno smo tek na početku AI pretraživanja koje, dakle, još nije savršeno. No kako ono bude sve bolje i kako se sve više bude koristila umjetna inteligencija čini se da internet, odnosno njegovo pretraživanje, zaista više nikada neće biti isti.

Umjesto pretraživanjem i surfanjem po linkovima, većinu odgovora na naše upite Google će nam dati kroz tekstualne odgovore.