Čestitka ministra obrane i načelnika Glavnog stožera povodom 33. obljetnice Hrvatske vojske

Čestitka ministra obrane i načelnika Glavnog stožera povodom 33. obljetnice Hrvatske vojske

U povodu 33. obljetnice osnutka Hrvatske vojske, Dana Oružanih snaga i Dana Hrvatske kopnene vojske danas 28. svibnja 2024. potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general-pukovnik Tihomir Kundid uputili su prigodne čestitke.

Čestitka potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane Ivana Anušića

“Poštovane pripadnice i pripadnici Hrvatske vojske,

Poštovani hrvatski branitelji,

čestitam vam 33. obljetnicu pobjedničke Hrvatske vojske i zahvaljujem vam na časnom, profesionalnom i odgovornom služenju hrvatskoj državi i hrvatskome narodu!

Ponosni na 33 godine slavne povijesti Hrvatske vojske, nastale zahvaljujući dragovoljcima koji su se praktički bez naoružanja suprotstavili tada daleko nadmoćnijem agresoru, ponosni i na sustavno jačanje i modernizaciju hrvatske oružane sile, nastavljamo graditi i osnaživati Hrvatsku vojsku koja će u svakom trenutku biti spremna odgovoriti, ali i odvratiti bilo kakvu primisao pretenzije na naš teritorij.

Hrvatska vojska gradila se u vihoru rata zahvaljujući dobrovoljačkim odredima, a nedavno smo proslavili 15. obljetnicu članstva u NATO-u gdje zajedno sa saveznicima pridonosimo svjetskom miru i sigurnosti. Hrvatsku vojsku opremamo modernim naoružanjem, a posebno smo ponosni na prvih šest Rafalea, novih zaštitnika hrvatskog neba.

Hvala vam što svojim uzornim služenjem čuvate Domovinu, ali i čuvate dignitet odore i oznake hrvatskog vojnika koja nas od Domovinskog rata pa sve do danas podsjeća kako je čovjek najveća vrijednost i najveća snaga obrambenog sustava. Hrvatski vojnik stasao je u Domovinskom ratu, a vi ste danas nasljednici i znanih i neznanih heroja koji su junački branili i obranili Hrvatsku devedesetih godina.

Sustav Ministarstva obrane i Oružanih snaga ne čine samo djelatne vojne osobe nego i državni službenici i namještenici, dio njih dragovoljci su Domovinskog rata koji su tijekom godina promijenili svoje statuse, ovom prigodom zahvaljujem se i njima na njihovom doprinosu i zaslugama.

Današnji dan zato je prilika za zahvaliti, u prvom redu, svim herojima Domovinskog rata, ali i svima onima koji u sustavu Oružanih snaga pridonose upornom i sustavnom razvoju Hrvatske vojske.

Biti pripadnik Hrvatske vojske nije posao nego poziv: zajedno nastavljamo jačati Oružane snage i tehnikom i povećanjem materijalnih prava.

Kao ministar obrane najavio sam veće plaće djelatnim vojnim osobama što smo nedavno povećanjem koeficijenata i ispunili. Nećemo stati na tome i dalje ćemo podizati standard hrvatskih vojnika, dočasnika i časnika. Istovremeno, nastavit ćemo s opremanjem Hrvatske vojske. Mandat pred nama obilježit će ulaganje i u ljude, koji čine vojni sustav, ali i u vojnu opremu.

Drage hrvatske vojnikinje i vojnici nastavite i dalje časno i ponosno služiti Domovini i neka vas na vašem putu čuva dragi Bog”.

Čestitka načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnika Tihomira Kundida

“Poštovani pripadnice i pripadnici Hrvatske vojske,

na 33. obljetnicu osnivanja Oružanih snaga Republike Hrvatske prisjetimo se svih fantastičnih trenutaka kroz koje se gradila Hrvatska vojska, kao i hrvatski vojnici koji su osigurali dugo željeni mir, slobodu i neovisnost Lijepe naše.

Domovinski rat je jedan od najvažnijih događaja u povijesti Hrvatske, građen korak po korak kroz vojno-redarstvene operacije, kroz maksimalni angažman svakog pojedinog sudionika Domovinskog rata, kroz nadahnuća koja je donosila misao na slobodnu Hrvatsku.

Nastavak razvoja Hrvatske vojske nakon Domovinskog rata brojnim transformacijama, preustrojima i opremanjem rezultirao je jačanjem stabilnosti Hrvatske, kao i doprinos miru u široj regiji. Tijekom dugog niza godina hrvatski vojnici sudjeluju u međunarodnim operacijama i misijama diljem svijeta rame uz rame uz partnerske vojske NATO saveza, Europske unije i Ujedinjenih naroda, gdje su prepoznati kao izuzetno cijenjeni i stabilni partneri.

Generacije Hrvatske vojske koji su dali svoj doprinos tijekom Domovinskog rata, nasljeđuju mlade snage čiji je zadatak ne zaboraviti prošlost te nastaviti osiguravati sigurniju i stabilniju budućnost razvijajući nove sposobnosti i odgovore na nove izazove.

Vojni poziv je čast svakom hrvatskom vojniku, a domoljublje, požrtvovnost, inovativnost, inicijativa i hrabrost su vrline koje Hrvatsku vojsku trebaju voditi uvijek prema boljem.

Poštovani pripadnice i pripadnici Hrvatske vojske, zahvaljujem svima na profesionalnosti, uloženom trudu u učenju, razvoju i izvršavanju postavljenih zadaća te vam čestitam Dan Hrvatske vojske, Dan Hrvatske kopnene vojske i 33. obljetnicu ustrojavanja Hrvatske vojske”.