Postoji način kako spriječiti da banane ne potamne

Postoji način kako spriječiti da banane ne potamne

Vjerojatno ne postoji kuhar koja ne muči muku kako kriške banane spriječiti da ne posmeđe nakon što njima ukrase slastice. Srećom, postoji nekoliko trikova koji vam u tome mogu pomoći.

Prije nego počnete dekorirati slasticu, kriške banane uronite u malo voćnog soka kako biste usporili proces tamnjenja. Najbolja opcija je sok od jabuke te ćete tako spriječiti tamnjenja banane, a one neće promijeniti okus, piše Klix.

Razlog za to je što je, unatoč uobičajenom nedostatku kiselosti, sok od jabuke također donekle kiseo. Njegov blaži okus, međutim, mogao bi ga učiniti manje nametljivim u receptu za slastice.

Iako mnogi recepti preporučuju korištenje voćnog soka kako banane ne bi potamnjele, postoji još jedan sastojak koji je uspješan, a možda niste ni svjesni da je kiseo.

Naime, med ima pH vrijednost od 3,2 do 4,5, što ga stavlja prilično blizu soku od jabuke u spektru kiselosti. Med, također, sadrži peptidni spoj koji, čini se, zaustavlja djelovanje enzima koji uzrokuje tamnjenje banane.

U u ovu svrhu često se preporučuju sok od naranče, ananasa i limuna jer imaju dosta kiseline. Čak i limunada može spriječiti da banana poprimi smeđu boju, ali loša strana bilo koje od ovih opcija je ta što bi mogle dati pomalo opor okus koji se neće dobro slagati s bananama.