Je li ova presuda uvod u potpunu zabranu zastave HOS-a ?

Je li ova presuda uvod u potpunu zabranu zastave HOS-a ?


Visoki prekršajni sud Republike Hrvatske je djelomično potvrdio prvostupanjsku presudu kojom su okrivljenici proglašeni krivim zbog remećenja javnog reda i mira isticanjem transparenta sadržaja: „ZDS, HOS-DOMOVINI NA PONOS“ s grbom HOS-a, na Mostu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata u Rijeci, budući da se ne radi o primjerenom mjestu za odavanje takve počasti poginulim braniteljima u Domovinskom ratu kao iznimke od nedopustivosti korištenja jednoznačnih spornih obilježja koja se identificiraju s idejama totalitarizma, a u smislu preporuke Dokumenta dijaloga Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, priopćili su, ovako i jednoj rečenici, na svojoj web stranici., prenosi Hvatska danas

I prema stavu ovog drugostupanjskog suda, postavljanjem navedenog transparenta na kojem su jasno istaknuta slova „ZDS“ koja predstavljaju općepoznatu skraćenicu pozdrava „Za dom spremni“ te grba Hrvatskih oružanih snaga (HOS) s pozdravom „ZA DOM SPREMNI“ na zastavi, okr. S. K., okr. T. B. i okr. S. G. su na javnom mjestu – Mostu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata u Rijeci time uznemirili javnost isticanjem simbola mržnje, prijetnje, straha i netrpeljivosti prema
drugim narodima.

Naime, navedeni pozdrav ima jednoznačno obilježje fašizma jer je nesporno korišten kao službeni pozdrav Ustaškog pokreta i totalitarnog režima Nezavisne države Hrvatske (NDH) koji pokret je iznikao iz fašizma, temeljenog između ostalog i na rasizmu te implicira mržnju prema ljudima drugačije vjerske i etničke pripadnosti i manifestira rasističku ideologiju, kao i podcjenjivanje žrtava zločina protiv čovječnosti te korištenje tog pozdrava u javnom prostoru po ocjeni ovog suda, predstavlja remećenje javnog reda i mira u smislu čl. 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Nadalje, i odredba čl. 39. Ustava Republike Hrvatske(Narodne novine broj: 56/1990, 135/1997, 113/2000, 28/2001, 76/2010, 5/2014)
propisuje zabranu i kažnjavanje svakog pozivanja ili poticanja na rat ili uporabu nasilja, na nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju ili bilo koji oblik nesnošljivosti.

Pri tome i činjenica da je postupanje okrivljenika snimljeno i objavljeno u medijima, potvrđuje dostupnost opisanog ponašanja neograničenom broju građana, dakle, široj javnosti zbog čega je posljedica stvaranja nemira značajnijeg intenziteta.

Stoga su neprihvatljivi svi žalbeni navodi kojima se pokušava otkloniti povezanost predmetnog pozdrava s ustaškim režimom, pozivajući se na jedini cilj isticanja transparenta u svrhu komemoriranja poginulih pripadnika HOS-a, piše u presudi koju u cijelosti možete pročitati OVDJE.