Peđa Grbin: Trenutno smo na razini kurtoazije s DP-om

Peđa Grbin: Trenutno smo na razini kurtoazije s DP-om

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin u Newsroomu s Ankom Bilić Keserović komentirao je novu vlast i suradnju HDZ-a s partnerima.

U prvom redu, misli se na Domovinski pokret, koji je kroz pregovore prije formiranja većine inzistirao na svom programu, no pitanje je postoji li ijedan njegov dio u programu nove Vlade. Kritičari tvrde da je “ušlo” samo oko tri posto od onoga na čemu se inzistiralo.

“Kad smo počeli raspravu o Vladi, tražio sam stanku i parafrazirajući Bareta, postavio sam pitanje “Gdje je nestao DP? Gdje se skriva on?”. Većinom je to HDZ-ov program, ali nije problem što unutra nema DP-a nego onoga što je HDZ obećao. Primjerice, dio oko povećanja mirovina, koji je HDZ prepisao od SDP-a, na prosječan iznos od 750 eura do 2028. Unutra nema nijedne mjere kako to ostvariti, samo da će se ostvariti”, rekao je Grbin pa nastavio:

“Dakle, meni je to veći problem od toga gdje je nestao DP. Neka se oni bave time, oni su za to glasali.”

Zastupnica Marija Lugarić je rekla da očekuje podršku HDZ-a oko prijedloga koji je po ovom pitanju poslan u proceduru.

“Kad je 2022. počela inflacijska kriza, tražili smo da se promijeni način izračuna mirovina, kako bi one pratile inflaciju. U posljednje dvije godine zaostaju za inflacijom. Prema podacima Eurostata, inflacija je dvostruko veća od one u eurozoni. I, u vrijeme dok rastu plaće, na isti način ne rastu mirovine. Da nas se poslušalo, umirovljenici bi imali oko 50 eura veće mirovine u prosjeku. Prijedlog smo poslali kroz hitnu proceduru da bi se uvrstio kod sljedećeg usklađenja”, istaknuo je lider SDP-a.