ŽUPAN MARUŠIĆ NA MEĐUNARODNOJ KONFERENCIJI „INTERREG: RAZVOJ VIZIJE ZA BUDUĆNOST“

ŽUPAN MARUŠIĆ NA MEĐUNARODNOJ KONFERENCIJI „INTERREG: RAZVOJ VIZIJE ZA BUDUĆNOST“

Župan Danijel Marušić u Šibeniku sudjeluje u radu  Međunarodne konferencije pod nazivom„Interreg: razvoj vizije za budućnost“, a koja se održava u susret 9.EUSAIR Forumu.

Otvarajući ovogodišnju konferenciju kazao je kako u izazovna vremena I prilike koji su pred nama više nego ikad moramo  ustrajati na međusobnoj suradnji zemalja članica Europske unije, biti
spremni odgovoriti na sve izazove, ali i koristiti sve mogućnosti, mehanizme i instrumente koje pruža članstvo u Europskoj uniji na političkom, gospodarskom i socijalnom planu. Dodao je i kako napore treba usmjeriti i na daljnji  razvoj demokracije, kvalitete upravljanja, na otklanjanju manjkavosti u vladavini prava i pravovremenom  uključivanju te ekonomskom oporavku i razvoju zemalja u procesu proširenja Europske unije.  Republika Hrvatska, kao jedna od najuspješnijih članica EU u provođenju kohezijske politike, naglasio je župan Marušić,  primjer je kako se kvalitetnom suradnjom s ostalim zemljama članicama i regije te prepoznavanjem dobrih prilika u kratkom vremenu može stvarati bolja sredina za život građana. Europski fondovi ključni su mehanizam razvoja Hrvatske u posljednjih deset godina zahvaljujući kojima je BDP povećan za 5%, a čak više od 70% svih naših javnih investicija financira se europskim sredstvima. Dodao  je kako su Interreg programi ključna poveznica institucija, regija, gradova Eurozone i onih izvan nje i model koji o objedinjuje transnacionalnu, transgraničnu i međuregionalnu suradnju u skladu sa suvremenim standardima i brojnim primjerima širom Europe. Također, ključni su u stvaranju mira, stabilnosti i suradnje kroz održivi gospodarski razvoj, bolju prometnu i infrastrukturnu povezanost, zaštitu kulturne baštine, zaštitu okoliša i pružanju potpore ulasku svih jadranskih država u EU -zaključio je Marušić.

Međunarodna konferenciji pod nazivom„Interreg: razvoj vizije za budućnost“, odvija se u organizaciji Hrvatskog  predsjedništva Strategije EU za jadransku i jonsku regiju u suradnji s Europskim odborom regija i Programom međuregionalne suradnje Interact na njoj  nazoče visoki dužnosnici Republike Hrvatske, Europskog odbora regija, Europske komisije, Upravljačkih tijela programa Interreg te predstavnici županija i regija 10 zemalja jadranske i jonske regije.


Ova konferencija pružit će priliku pregleda dosadašnjih iskustava u svim sastavnicama Interrega, razmjenu mišljenja o što uspješnijoj provedbi tijekom razdoblja 2021. – 2027. te razvoju vizije za razdoblje nakon 2027. godine.
 
Interreg programi predstavljaju jedan od najuspješnijih alata financiranih od strane EU-a, koji posljednjih trideset godina uključuju brojne institucije, kao i regije te gradove iz EU-a i izvan EU-a, povezujući ih s građanima na način na koje drugi EU programi ne uspijevaju. Time značajno pridonose izgradnji povjerenja među građanima Europe, stvaraju prekogranične zajednice i imaju značajan utjecaj na stvaranje zajedničkog europskog identiteta.


Navedena Konferencija prethodi održavanju 9. Godišnjeg foruma Strategije EU za jadransku i jonsku regiju, čiji je domaćin hrvatsko predsjedništvo, a koji će se također održati u Šibeniku. Forum zajednički organiziraju Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te EUSAIR Facility Point projektni partner iz Hrvatske (Ministarstvo turizma i sporta RH), u bliskoj suradnji s Europskom komisijom. Sudionici koji se prijave za Konferenciju „Interreg: stvaranje vizije za budućnost“, više su nego dobrodošli prijaviti se i za događanja na 9. Godišnjem forumu EUSAIR-a 15. i 16. svibnja 2024. godine.