Medić proglašen krivim za zločine nad Hrvatima: Poznato koliku je kaznu dobio

Medić proglašen krivim za zločine nad Hrvatima: Poznato koliku je kaznu dobio

Na županijskom sudu u Osijeku završeno je suđenje Vojislavu Mediću za ratne zločine nad zarobljenim braniteljima Vukovara u srpskim koncentracijskim logorima.

Na osječkom Županijskom sudu u srijedu Vojislav Medić je proglašen krivim za ratne zločine protiv hrvatskih ratnih zarobljenika u srbijanskim logorima.

Dosuđeno mu je 14 godina zatvora, a na ovu presudu ima pravo žalbe od 15 dana. 

Prema presudi, tijekom suđenja je utvrđeno je da Medić bio u štabu Blage Zadre iako je on to nijekao tijekom cijelog suđenja. Utvrđeno je i da se ne radi se o zamijeni identiteta, što je takoder tvrdio na svakom ročistu, doznaje Dnevnik Nove TV. 

Vojislav Medić je uhićen u lipnju prošle godine na granici Hrvatske i Srbije, a tužiteljstvo ga je teretilo da je kazneno djelo počinio od sredine studenog 1991. pa do 14. kolovoza 1992. na području Srbije, kao ispitivač u logorima Stajićevo, Sremska Mitrovica i Niš u koje je iz Hrvatske dovedeno i zatočeno više stotina zarobljenih pripadnika hrvatskih oružanih postrojbi.

Jedan od svjedoka bio je i saborski zastupnik i nekadašnji zatočenik srpskih logora Stipo Mlinarić koji je naveo da je zarobljen 19. studenog 1991. u Borovokomercu te skupa s ostalim zarobljenim braniteljima autobusima odveden u Sremsku Mitrovicu i Stajićevo.

Stipo Mlinarić Ćipe je svjedočio kako su ih tijekom puta pripadnici JNA više puta tukli i zlostavljali, među ostalim i tijekom prolaska kroz tzv. špalir dugačak oko 20 metara, kada su ih vojnici udarali palicama, kablovima i kundacima pušaka.